Interessant:

Google wil eigen Chrome OS netbook

nieuws 18 december 2009 om 13:58

Behalve een eigen Android-smartphone (de Google Nexus One) zou Google ook van plan zijn om in 2010 een eigen Google Chrome OS netbook op de markt te brengen.

Google lijkt een nauwer toezicht uit te willen oefenen op hardware die gebruik maakt van Google software. Eerder lekte al uit dat Google daarom onder het eigen merk een (simlockvrije) mobiele telefoon op de markt wil brengen, mogelijk Google Nexus One genaamd. Volgens de mobiele weblog TechCrunch heeft Google nu ook vergaande plannen om een eigen Google netbook met het Chrome OS, Google's besturingssysteem voor lichtgewicht netbooks, uit te brengen.

Dat Google hardware onder de eigen naam gaat uitbrengen wil nog niet zeggen dat Google de hardware ook daadwerkelijk zelf maakt. Zo zou HTC de Google Nexus One Phone gaan fabriceren en ook de Google netbook zou door een externe fabrikant worden gemaakt. Het Chrome OS team werkt al nauw samen met bedrijven als Acer, Adobe, Asus, Freescale, HP, Lenovo, Qualcomm en Toshiba, dus wellicht gaat een hiervan de Google Chrome mini-laptop produceren. Acer heeft al aangekondigd in 2010 zelf met een Acer Chrome netbook te komen.

Volgens de geruchten komen de Google Phone en de Google netbook in 2010 op de markt en deze Google hardware zou alleen online verkrijgbaar zijn. Momenteel zijn dit alleen nog onbevestigde geruchten, dus het is nog maar te bezien of deze producten daadwerkelijk op de markt komen.

Google profileert zich de laatste tijd steeds nadrukkelijker buiten het traditionele zoeksegment; de zoekgigant voert momenteel bijvoorbeeld ook een grote reclamecampagne voor de eigen Chrome webbrowser. Een duidelijker focus op hardware zou Google een nog sterkere positie kunnen geven ten opzichte van concurrenten die ook eigen hardware hebben, zoals Apple (iPhone) en Microsoft (Zune HD).

Naschrift: het Chrome OS, de Chrome Web Store en de Google Cr-48 Chrome notebook zijn eind 2010 officieel geintroduceerd.

TechCrunch