Interessant:

Chrome OS: de mogelijkheden op een rij

achtergrond 8 december 2010 om 10:24

Met Chrome OS wil Google verder de strijd aangaan met Windows van Microsoft; PortableGear zet de voor- en nadelen van Chrome OS op een rij.

Chrome OS, Google's besturingssysteem voor notebooks, en de Chrome Web Store zijn eind 2010 officieel geintroduceerd. De eerste commerciele Chrome OS notebooks komen in 2011 op de markt. PortableGear bespreekt de mogelijkheden van Chrome OS.

Werken vanuit de cloud: snelle opstarttijd, maar internetverbinding verplicht

Werken vanuit de internetwolk, de 'cloud', staat centraal in Chrome OS. Het systeem haalt themes, settings, mail en contacten op vanuit deze internet-'cloud'. Dit zorgt voor een razendsnelle opstarttijd (volgens Google binnen 10 seconden), maar een nadeel is dat een internetverbinding onontbeerlijk is. Offline werken is wel mogelijk, maar hoe het systeem opstart zonder internetverbinding is onduidelijk. Bestanden zijn offline op te slaan, maar met het werken in de cloud pusht Google uiteraard ook het online opslaan van data. Een Chrome OS notebook kan daarom feitelijk niet zonder internetverbinding.

Google Cloud Print

Een van de aangekondigde cloud-diensten voor Chrome OS (die ook beschikbaar is voor de Chrome-browser) is Google Cloud Print. Met deze dienst is draadloos contact te leggen met je thuisprinter, ongeacht waar je je bevindt. Als je een interessant document tegenkomt kan je dat bij je thuis laten uitprinten om het daar nog even na te lezen.

Google Cloud Print
Google Cloud Print

Offline werken met Google Docs

In Chrome OS is het mogelijk om offline te werken in Google Docs, Google's gratis kantoorsoftware. Dat klinkt leuk, maar ook hier geldt dat zonder internetverbinding het gebruik gebrekkig blijft. Google Docs-bestanden worden immers meestal online opgeslagen en de integratie met andere Google-diensten - waarvoor je vaak weer online moet - is zo nauw dat het nuttiger is om online te blijven werken. Slechts als een internetverbinding tijdelijk ontbreekt is deze optie zinvol. Google Docs-bestanden die offline zijn bewerkt, worden automatisch gesynchroniseerd zodra je weer online bent.

Automatische systeemupdates

Een Google-product is nooit af en krijgt regelmatig updates, zoals onder meer bekend van de Chrome-browser (waarvan Chrome OS feitelijk een uitontwikkeling is). Google heeft al laten weten dat ook Chrome OS wekelijks automatisch updates zal ontvangen "om het systeem nog sneller te maken".

Chrome Web Store

Voor Chrome OS hoef je er niet meer op te rekenen dat je software in fysieke pakketten in de winkel koopt. In plaats daarvan heeft Google goed naar Apple gekeken en een eigen App Store voor Chrome OS gecreëerd: de Chrome Web Store. Uiteraard moet je een internetverbinding hebben om hierin applicaties te downloaden, maar veel applicaties (denk aan games) zijn ook offline te gebruiken. De Chrome Web Store is in eerste instantie alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Europa volgt waarschijnlijk later. De Chrome Web Store vind je op chrome.google.com/webstore.

Chrome Web Store
Chrome Web Store

Geen dual-boot met Windows

Momenteel zijn er enkele netbooks (zoals de Acer Aspire One D255) op de markt die beschikken over een dual-boot functionaliteit. Deze netbooks ondersteunen zowel Windows 7 (Starter) als Android en je kan zelf kiezen met welke van de twee je het netbook opstart. Google heeft echter al laten weten dat het niet van plan is om in de toekomst notebooks of netbooks met het Chrome OS een dual-boot functie met het concurrerende Windows-besturingssysteem te ondersteunen.

Chrome OS: Einde USB-poorten en cd-drive?

Google wil zo veel mogelijk af van fysieke software en ook de verbinding met externe apparatuur wil de zoekgrootmacht zo veel mogelijk draadloos via de cloud regelen. Dat laten ze duidelijk blijken: de eerste varianten van Chrome OS notebooks ondersteunen nog slechts beperkt de aansluiting van randapparatuur via USB-poorten. Dit wordt in latere versies waarschijnlijk uitgebreid. Wat daarentegen met Chrome OS wel zo goed als zeker aan het einde van zijn levensduur is, is de cd-drive. Volgens Google is fysieke software op cd-rom immers overbodig, omdat nieuwe software niet alleen in de cloud wordt gebruikt en opgeslagen, maar ook via de cloud (in dit geval de Chrome Web Store) wordt gekocht. Het eerste Chrome notebook beta-model (zie hieronder) beschikt dan ook niet over een cd-drive.

Google Cr-48 Chrome notebook

De Google Chrome Cr-48 notebook is een beta-model notebook van Google voor het testen van Chrome OS. Niet verrassend: dit 12,1-inch model beschikt niet over een cd-drive en heeft slechts één USB-poort. Ook functietoetsen ontbreken en de Caps Lock-knop is vervangen door een 'search'-toets. De Chrome Cr-48 is alleen en beperkt verkrijgbaar via het Google Cr-48 Chrome Notebook Pilot Program. Dit model is niet in de winkel te koop; in 2011 brengen Samsung en Acer de eerste commerciele Chrome OS notebooks uit.

Google Cr-48 Chrome notebook
Google Cr-48 Chrome notebook

portablegear.nl