Interessant:

Veel extra kosten bij bestellen in China

nieuws 16 november 2020 om 15:31

Online bestellen bij bijvoorbeeld AliExpress, Banggood of DealExtreme kan soms een onverwachte financiële tegenvaller opleveren. Veel kopers weten niet dat ze over hun zending vaak ook nog BTW, inklaringskosten en invoerrechten moeten betalen.

Veel onwetendheid bij kopers

De Douane constateerde in november 2019 dat er veel onwetendheid is over de regels, die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane een campagne voor iedereen die online shopt. Daniela de Roo van de Douane licht toe: “Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent.”

Kosten vallen vaak hoger uit

De Douane vroeg 1.038 respondenten naar hun ervaringen met kopen bij buitenlandse webshops. Het gaat om kopers van 18 jaar en ouder, die weleens aankopen doen in webshops die buiten de Europese Unie gevestigd zijn. Het bleek dat de goedkope Chinese aanbiedingen vaak (bij 37,4% van de respondenten) duurder waren dan gedacht, omdat bij aflevering van aankopen uit een webshop buiten de Europese Unie extra kosten in rekening werden gebracht. Veel van deze internetshoppers baalden hiervan omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 86,6% de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket. Elektronica en gadgets staat met stip bovenaan de lijst van aankopen in webshops buiten de EU (54,2%). Mannen kopen aanzienlijk vaker elektronica en gadgets dan vrouwen (68,8% tegenover 39,1%). Van de internetshoppers tot 30 jaar geeft 62,7% aan elektronica en gadgets te kopen in webshops buiten de EU. Van alle Nederlanders staan Overijsselaars met 66,2%, bovenaan als het om shoppen van tech-producten gaat. Zeeuwen vormen de kleinste groep (41,2%).

  • Tips voor internetaankopen

  • De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de Europese Unie. Met de volgende tips sta je niet meer voor verrassingen:
  • Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google. Je kan dan tevens de ervaringen met dit bedrijf opzoeken.
  • Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de 22 euro of er btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten. De BTW bedraagt 21 procent. De inklaringskosten verschillen per transporteur maar beginnen veelal vanaf 10 euro.
  • Hou er rekening mee dat je bij aankopen van meer dan 150 euro ook invoerrechten betaalt. Dit is nog een extra percentage dat afgedragen moet worden aan de Belastingdienst. Voor telefoons, laptops en tablets betaal je geen invoerrechten. Op schoenen, laarzen en kleding weer wel. Daar kan het percentage oplopen tot 17%.
  • Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld namaakkleding en namaakspeelgoed niet toegestaan.

Garantie

Naast de hierboven genoemde kosten, kan ook de garantie tegenvallen. Een in Nederland gekocht product heeft veelal 24 maanden garantie op goede werking. Als je in China bestelt dan geldt deze garantie niet. Elke winkel hanteert een ander garantiebeleid. Essentieel is dat je een defect product zelf moet terugsturen naar de verkoper in China. Dit kost vaak meer dan dat het product waard is, en je bent het product weken, zo niet maanden kwijt. Hou daarom in je achterhoofd dat je bij een defect gewoon je geld kwijt bent, dan kan het altijd meevallen.

Betrouwbaarheid producten

Realiseer je tot slot dat de elektronica die je uit China importeert zelden voorzien is van een veiligheidskeur als KEMA, ENEC of VDE. De CE-markering op de producten biedt ook geen zekerheid. Je bent als koper (importeur) zelf verantwoordelijk voor de deugdelijkheid van het product. Die ongeteste telefoonoplader van 1 euro geeft daardoor wel een hoger risico op brand of elektrocutie. En bij dat goedkope kinderspeelgoed zijn misschien schadelijke weekmaker gebruikt, of kunnen er onderdelen losraken waar een kind in kan stikken.

portablegear.nl