Interessant:

Google onthult broncode Chrome OS

nieuws 20 november 2009 om 09:54

Google heeft de broncode van Google Chrome OS, zijn open source besturingssysteem, gepubliceerd; de eerste apparaten met Chrome OS komen eind 2010.

Google publiceert vandaag reeds de broncode van Chrome OS om technologiepartners, de open source-gemeenschap en externe ontwikkelaars de gelegenheid te bieden bij te dragen aan de ontwikkeling van het besturingssysteem.

Google Chrome OS, al eerder aangekondigd in juli, is ontworpen als snel en lichtgewicht besturingssysteem, waardoor het vooral geschikt is voor minder krachtige netbooks. Het besturingssysteem is gebaseerd op Google Chrome, de browser die Google in 2008 introduceerde.

"De afgelopen paar jaar zijn mensen steeds meer tijd op internet gaan besteden en dit medium voor krachtiger toepassingen gaan gebruiken. We wilden hen een volkomen nieuwe automatiseringservaring bieden die is geoptimaliseerd voor de manier waarop we momenteel gebruikmaken van internet", aldus Sundar Pichai, de vice-president Product Management. "Met Google Chrome OS maken we automatisering sneller, eenvoudiger en veiliger dan ooit. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zijn we zeer tevreden met de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt. We zien ernaar uit de technologie binnen het publieke domein te ontwikkelen met de hulp van de open source-gemeenschap."

Chrome OS zal waarschijnlijk vooral toegepast worden op minder krachtige netbooks en mini-laptops. Deze modellen moeten in het vierde kwartaal van 2010 op de markt komen. Op netbooks wordt nu meestal gewerkt met Windows XP of een lichte versie van Windows 7: Windows 7 Starter Edition, waar echter veel kritiek op is. Chipfabrikant Intel introduceerde onlangs ook een vernieuwd eigen OS voor netbooks: Moblin 2.1.. Naast Chrome OS heeft Google met Android momenteel ook een populair besturingssysteem voor mobiele telefoons op de markt.

Naschrift: het Chrome OS en de Chrome Web Store zijn eind 2010 officieel geintroduceerd.

portablegear.nl