Interessant:

Apple topman uit felle kritiek op kopieerbeveiliging

nieuws 7 februari 2007 om 11:49

Apple topman Steve Jobs heeft een oproep gedaan aan alle grote platenlabels om een einde te maken aan het gebruik van kopieerbeveiligingen zoals DRM. Zonder deze DRM is het onder andere mogelijk om muzieknummers van elke legale muziekdienst op elke mp3-speler af te spelen. Pikant detail is echter dat Apple de laatste tijd onder vuur ligt, wegens de kopieerbeveiliging op iTunes. iTunes-nummers zijn namelijk alleen af te spelen op de Apple iPod.

Apple krijgt op Europees niveau steeds vaker kritiek op zijn koppeling tussen de iTunes Music Store en de Apple iPod. Ook de Consumentenbond diende een klacht in tegen de kopieerbeveiliging van iTunes-nummers.

In een open brief liet Jobs weten niet blij te zijn dat muziekmaatschappijen eisen dat hun muzieknummers beveiligd moeten worden, voordat ze online verkocht kunnen worden. Jobs voert aan dat het merendeel van de muziek die verkocht is niet tegen kopieren beschermd is. Hij doelt daarbij op de miljarden cd's en dvd's die jaarlijks worden verkocht. Steve Jobs denkt dat het afschaffen van de strenge kopieerbeveiligingen zal leiden tot een stijging in de online muziekverkoop.

Het Digital Rights Management wordt van diverse kanten bekritiseerd. Zo betoogde de Nederlandse artiest Hans Dulfer tegen kopieerbeveiligingen zoals DRM. Tijdens een Franse muziekbeurs verklaarden enkele topmedewerkers van grote entertainmentbedrijven dat DRM niet effectief is, consumenten afschrikt en het systeem op den duur afgeschaft hoeft te worden.

De muziekmaatschappijen lijken blind voor de kritiek en blijven bij hun stelling dat DRM niet afgeschaft zal worden.

Apple