Interessant:

Hans Dulfer ziet DRM-beveiliging als belemmering

nieuws 11 januari 2007 om 15:38

Muzikant Hans Dulfer ergert zich al jaren aan de muziekindustrie, in een weblog maakte hij platenmaatschappijen zelfs uit voor boeven. Saxofonist Hans Dulfer verzet zich al jaren tegen de manier waarop de industrie met muzikanten omgaat. Dulfer is een voorstander van de online muziekverspreiding, bovendien ageert hij al jaren tegen het auteursrechtensysteem.

Op het weblog van provider XS4ALL refereerde Dulfer aan de rechtszaak tussen de Russische muziekdienst ALLOFMP3 en de Amerikaanse auteursrechten waakhond RIAA. Dulfer schreef: De boeven van de muziekindustrie hebben ruzie.

Volgens Dulfer hebben zijn de platenmaatschappijen zelf schuldig aan de dalende muziekopbrengsten. Dulfer is ook van mening dat het beveiligen van muziek met DRM-software muzikanten niet ten goede komt. Muzikanten lijden namelijk niet onder illegale downloads, omdat zij vaak maar een tiende van de verkoop van een plaat krijgen.

Dulfer ziet zijn cd's niet meer als inkomstenbron, zijn cd's moeten mensen ervan overtuigen naar zijn concerten te komen. Na afloop van zijn concerten verkoopt Dulfer USB-sticks waarop zijn muziek staat, zonder winstoogmerk. Dulfer hoopt dat concertbezoekers deze muziek zullen verspreiden, om zo nog meer bezoekers naar een volgend concert te trekken.

Platenmaatschappijen, organisaties als Buma/Stemra en de SENA moeten hun rol herzien. Doen ze dit niet, dan verwacht Dulfer dat zij binnen tien jaar niet meer zullen bestaan. Muzikanten kunnen namelijk bekend worden zonder platencontract, sites als MySpace hebben al voor de doorbraak van veel beginnende artiesten gezorgd.

Webwereld