Interessant:

EMI stopt met DRM

nieuws 2 april 2007 om 14:28

EMI start vanaf vandaag met de verkoop van muziek zonder kopieerbeveiliging. Dat maakte EMI maandagmiddag in een persconferentie bekend. Vanmorgen berichtte de Wall Street Journal al over de bijzondere stap van EMI. EMI is de eerste grote platenmaatschappij die stopt met DRM.

De DRM-vrije bestanden zullen naast de DRM-bestanden worden aangeboden. De DRM-vrije bestanden zijn duurder, maar bieden naast (DRM) vrijheid, ook een betere muziekkwaliteit. EMI spreekt van een Premium aanbod.

Eric Nicoli, de topman van EMI, en Steve Jobs de CEO van Apple, waren samen te horen tijdens de persconferentie. Steve Jobs stapte vorige maand naar voren als nadrukkelijke tegenstander van DRM. Steve Jobs sprak van een volgende stap in de digitale muziekrevolutie.

iTunes zal vanaf mei het volledige EMI aanbod aanbieden in een DRM-vrije variant. De DRM-vrije variant zal aangeboden worden in 256 kbs formaat (in plaats van het huidige 128 kbs) en zal per track 1,29 dollar gaan kosten (30 procent meer dan de DRM-beschermde tracks). iTunes biedt daarnaast een upgrade-mogelijkheid voor haar klanten. Voor 30 dollarcent per track kan een gebruiker zijn reeds gekochte EMI muziek upgraden naar de beter klinkende DRM-vrije DRM variant.

Jobs verwacht dat aan het eind van 2007 meer dan de helft van het iTunes assortiment DRM-vrij zal zijn. Hieruit valt op te maken dat Apple ook met andere platenmaatschappijen in gesprek is. Het verwijderen van DRM-beperkingen is revolutionair. Ondanks dat de laatste maanden de kritiek op DRM (ook binnenshuis) steeds groter werd, hield niemand rekening met zo'n snelle reactie van één van de vier grote platenmaatschappijen.

Het DRM-vrije aanbod van iTunes volgt nog geen week na de album-aanvuloptie van iTunes. Over het Beatles aanbod werd tijdens de persconferentie niet ingegaan. Beatles is nog niet beschikbaar op iTunes.