Interessant:

Tizen: open-source OS vervangt MeeGo

nieuws 29 september 2011 om 09:36

Onder leiding van Samsung en Intel wordt het door Nokia afgeschreven MeeGo getransformeerd tot Tizen. Net als MeeGo is Tizen een open-source OS gebaseerd op Linux. Begin 2012 moet het besturingssysteem gereed zijn.

Evenals MeeGo biedt Tizen flexibele HTML5-support en is het geschikt voor gebruik op onder meer smartphones, tablets en netbooks. Samsung en Intel leiden de ontwikkeling van Tizen, in samenwerking met de Linux Foundation. Ook andere grote partijen, zoals Panasonic Mobile en de Japanse provider NTT DoCoMo hebben zich bij het project aangesloten. Het is de bedoeling dat het Tizen-platform begin 2012 gereed is en dat midden 2012 de eerste Tizen-elektronica verschijnt.

De voorganger van Tizen, MeeGo, was geen groot succes. Intel en Nokia introduceerden MeeGo begin 2010 als combinatie van het beste van Nokia's Maemo- en Intels Moblin-besturingssystemen. Nokia introduceerde met de Nokia N9 echter slechts één MeeGo-toestel en trok voortijdig, tot de verbijstering van velen, de stekker uit MeeGo om vervolgens Windows Phone 7 te omarmen.

De Linux Foundation en Intel gaan nu dus zonder Nokia verder met de ontwikkeling van een nieuw Linux-platform, dat waarschijnlijk MeeGo zal vervangen. De betrokkenheid van Samsung bij Tizen is opmerkelijk, omdat de Koreanen met bada ook al een eigen op Linux-gebaseerde OS in huis hebben.

Engadget