Interessant:

Samsung NX300M: eerste Tizen-product

nieuws 11 november 2013 om 10:35

De Samsung NX300M, een systeemcamera die Samsung afgelopen in oktober aankondigde, wordt Samsungs eerste officiele product met het nieuwe Tizen-besturingssysteem.

Samsung begon in 2011 met de ontwikkeling van Tizen, een open-source besturingssysteem gebaseerd op Linux, dat voortbouwt op het door Nokia afgeschreven (en geflopte) MeeGo. Nokia introduceerde met de Nokia N9 slechts één MeeGo-toestel en trok vervolgens de stekker uit MeeGo om Windows Phone te omarmen. Begin 2012 werd duidelijk dat Samsung haar weinig succesvolle bada OS ging samenvoegen met Tizen tot één besturingssysteem. In mei 2012 verscheen de eerste versie van Tizen onder de naam Tizen 1.0 Larkspur, maar waren er nog geen (officiele) producten die er daadwerkelijk op draaiden.

Het eerste officiele Samsung-product met Tizen wordt de Samsung NX300M. Deze compacte systeemcamera werd afgelopen oktober in Zuid-Korea aangekondigd, maar Samsung vermeldde toen nog niet dat het toestel op Tizen draaide. Op een Tizen-developersconferentie heeft een topman van Samsung, Jong-Deok Choim, nu echter gezegd dat de NX300M gebruik maakt van het zogenaamde Tizen Camera Platform, gebaseerd op de kerntechnologie van Tizen. Dankzij deze technologie zou de camera twee keer snellere opstarttijden hebben dan andere Linux-camera's. Daarnaast heeft de camera geavanceerde opnamemogelijkheden (20-megapixel, 9 shots per seconde).

De eerste smartphones met Tizen komen mogelijk begin 2014 op de markt, maar dat heeft Samsung nog niet bevestigd. Deze toestellen draaien naar verluidt op Tizen 2.2.1 of Tizen 3.0.

Samsung NX300M
Samsung NX300M

 

Unwired View