Interessant:

Maemo 5: mobiel besturingssysteem

topproducten 18 september 2009 om 15:37

De Nokia N900 is een geavanceerde smartphone/internet tablet die draait op het vernieuwde Maemo 5 OS. PortableGear bespreekt dit besturingssysteem.

Maemo is een mobiel softwareplatform gebaseerd op het open source-systeem Linux en is in origine ontwikkeld door Nokia voor de Nokia Internet Tablets. Alle Maemo-teostellen hebben een homescreen met daarop een taskbar (waarin je webapplicaties kan selecteren) en een menubar (waarin je andere applicaties selecteert). In oktober 2009 werd met Maemo 5 de nieuwste versie van dit besturingssysteem geintroduceerd op de Nokia N900. Deze Internet Tablet is omgevormd tot een geavanceerde smartphone/internet tablet, zodat je er ook mee kan bellen.

Maemo OS
Maemo OS

Met Maemo 5 krijg je standaard de beschikking over de op Mozilla-gebaseerde Maemo Browser met complete Adobe Flash-support, waardoor uiteenlopende websites er goed mee te bekijken zijn. Maemo is eenvoudig naar je eigen smaak te personaliseren met verschillende widgets. Handig is dat je meerdere desktops tegelijk kan inrichten, bijvoorbeeld een voor je muziek en video's, een voor je vrienden en een voor je webbrowser. Met een klik van je vinger wissel je eenvoudig tussen deze desktops, waardoor multitasking een fluitje van een cent wordt. De Nokia N900 heeft bovendien een groot 800 x 480 resolutie display, waarmee je alle internetpagina's in een groot full-screen panorama-modus bekijkt. Ook copy & past wordt ondersteund, wat de bediening nog gebruiksvriendelijker maakt. Verder is het met Maemo 5 onder meer mogelijk meerdere (IM)-chatgesprekken tegelijkertijd te houden, een kalender met widgets samen te stellen, de kalender van het toestel met je PC-kalender te synchroniseren en ook synchronisatie met Microsoft Exchange behoort tot de mogelijkheden. Bovendien word je automatisch op de hoogte gesteld van de laatste Maemo software updates.

Functionaliteiten
Functionaliteiten

Maemo Select is een onlinewinkel waarin je de meest populaire downloads ontdekt uit de Maemo-community en de Nokia's Ovi Store. Hier kan je applicaties, thema's en wallpapers downloaden om je Maemo-toestel te personaliseren. Qua applicaties kan je denken aan Skype, OMweather (om het weer in de gaten te houden) en Mauku (een micro-blogging applicatie voor Twitter en Facebook). Al deze applicaties zijn binnenkort beschikbaar in Maemo Select.

Nokia Select
Nokia Select

De Nokia N900 is het eerste toestel dat draait op Maemo 5. Dankzij Maemo en een krachtige ARM Cortex-A8 heeft de N900 geen moeite om meerdere applicaties tegelijkertijd te draaien, net zoals dat op de PC mogelijk is. De N900 is Nokia's eerste Internet Tablet waarmee je ook kan bellen. Ook verder is dit geavanceerde apparaat bijzonder compleet met WiFi en HSDPA om al je internetervaringen soepel te laten verlopen en aGPS/Ovi Maps waarmee het mogelijk is om te navigeren. Op de 32GB intern geheugen kan je bovendien heel wat data opslaan. Verder krijg je de beschikking over een 5 megapixel camera, een mediaspeler, FM-radio en Bluetooth.

Nokia N900
Nokia N900

portablegear.nl