Interessant:

Onschadelijke GSM-straling toch schadelijk

nieuws 20 maart 2009 om 10:32

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat er geen oorzakelijk verband is tussen GSM-straling en gezondheidsklachten; niettemin kan de straling door een omgekeerd placebo-effect toch schadelijk zijn.

De vele klachten die veel mensen toewijzen aan GSM-straling - bijvoorbeeld hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen of jeuk - lijken de laatste tijd toe te nemen. Volgens de Gezondsheidraad is echter niet wetenschappelijk vast te stellen dat al deze klachten ontstaan door de straling.

De onderzoekers concluderen dat er wel een verband is tussen de klachten en de veronderstelling dat men wordt blootgesteld aan "schadelijke" straling. Hierdoor onstaat een "omgekeerd placebo-effect": doordat je denkt dat je ergens last van hebt, krijg je ook echt last. De Gezondheidsraad geeft de overheid dan ook het advies om in actie te komen tegen het idee dat elektromagnetische straling schadelijk is voor de gezondheid.

PortableGear stelde eerder een lijst samen van de meest vreemde GSM-gezondheidsklachten en onderzocht de mobiele telefoons met de hoogste en laagste stralingswaarden.

WebWereld