Interessant:

Overzicht mobiele diensten van Google

achtergrond 23 maart 2009 om 06:30

Er zijn de afgelopen heel wat nieuwe Google-diensten ge´ntroduceerd, naast de al bestaande. PortableGear zet de belangrijkste voor je op een rij.

Google Maps - vroeger Google Local genaamd - is een dienst waarmee je kan zoeken naar een specifieke geografische locatie. Het doel van Google Maps is om je te informeren over dichtbij gelegen bedrijven of zaken, daarom krijg je hier ook informatie (zoals een adres of telefoonnummer) over als je zoekt in Google Maps. De Nederlandse versie van Google Maps voor de GSM werd ge´ntroduceerd in oktober 2006. Tegenwoordig ondersteunen vrijwel alle wat duurdere mobieltjes Google Maps, zodat je deze functie kan gebruiken om de weg te vinden in plaats van een grote en onhandige papieren landkaart (let wel: er is geen standaard gesproken navigatie). Begin 2009 werd Google Latitude, een nieuwe functie voor Google Maps ge´ntroduceerd waarmee je je locatie automatisch op je smartphone kan ingeven; ook kan je de locatie van je vrienden (mits zij dit toestaan) zien. Volgens sommige is deze dienst een gevaar voor de privacy. De kaarten van Google Maps zijn ook te combineren met de satellietfoto's van Google Earth (zie volgende paragraaf).

Google Maps/Google Latitude
Google Maps/Google Latitude

Google Earth is een applicatie van Google waarmee je vrijwel elke plek op aarde kan opzoeken met behulp van satellietfoto's en luchtfoto's. De data die Google Earth gebruikt, is dezelfde data waarvan Google Maps gebruik maakt. Met Google Earth kun je echter inzoomen op elke locatie die je kan vinden op Google Maps. Google Earth wordt bij elke upgrade verder uitgebreid: zo is het vanaf 2007 mogelijk om met de toepassing 'Sky' ook zonnestelses en sterren te kijken. Begin 2009 werd het vernieuwde Google Earth 5.0 ge´ntroduceerd; hiervan maakt ook Google Ocean deel uit, waarmee je gedetailleerde beelden kan krijgen van de oceanen. Een leuke extra is de mogelijk om gechipte walvissen via geo-tagging te volgen.

Google Earth/Google Ocean
Google Earth/Google Ocean

Google Street View is een applicatie van Google Maps en gaat nog een stapje dan Google Earth: je kan er mee inzoomen tot op straatniveau. Omdat Google 3D-foto's heeft gemaakt van veel locaties, kan je in Street View ook in 3D om je heen kijken. Deze dienst kwam in maart 2009 in Nederland beschikbaar, op dat moment alleen voor de plaatsen Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Google Street View is zowel beschikbaar voor computers als voor verschillende mobiele versies van Google Maps. Ook deze applicatie zorgde voor veel protesten van privacy-organisaties, omdat mensen ongevraagd op de foto kwamen.

Google Street View
Google Street View

Google Voice werd in maart 2009 in de Verenigde Staten aangekondigd en is een dienst waarmee je onder meer voicemails in sms'jes of e-mails kan omzetten; hiervoor wordt gebruik gemaakt van spraakherkenningstechnologie. Google Voice biedt ook per gebruiker ÚÚn nummer dat automatisch kan doorschakelen naar zowel je vaste nummer, mobiele nummer als werknummer. Helaas zijn er nog geen plannen voor een Nederlandse versie van Google Voice.

Google Voice
Google Voice

In november 2007 introduceerde Google Android, een open platform voor mobiele apparaten. Android is samen ontwikkeld met onder andere T-Mobile, HTC en Motorola via de Open Handset Alliance. Bij de aankondiging werd al gezegd dat het Android-platform een softwarepakket zou bevatten met een besturingssysteem, een gebruiksvriendelijke interface en applicaties. De eerste mobiele telefoon die daadwerkelijk Android als besturingssysteem had, de T-Mobile HTC G1, kwam in 2008 op de Nederlandse markt. In samenwerking met Vodafone kondigde HTC op het Mobile World Congress 2009 ook al de opvolger van de G1 aan: de HTC Magic.

Android
Android

portablegear.nl