Interessant:

Illegaal downloaden toch strafbaar

nieuws 27 juni 2008 om 10:30

De rechtbank in Den Haag heeft deze week een vonnis uitgesproken met het oordeel dat het kopiëren van illegaal materiaal ook een illegale handeling is.

Volgens de rechter is het kopiëreren van illegaal materiaal, ook voor eigen gebruik, volgens de wet niet toegestaan en dus illegaal.

In Nederland gold al lang de unieke situatie dat het downloaden van bestanden met copyright door de vingers wordt gezien, en alleen het uploaden strafbaar was. Nu de rechter heeft geoordeeld dat als de bron illegaal is hetzelfde geldt voor elke kopie, komt er wellicht een einde aan deze situatie.

Wat de gevolgen zijn van het vonnis is onduidelijk. Een verbod op (illegaal) downloaden of een verhoging van de thuiskopieheffing ter compensatie is mogelijk. Als het echter van een wettelijk verbod komt, is het juist ook goed mogelijk dat de kopieheffing op blanco mediadragers (cd's, dvd's) juist daalt. Minister Plasterk pleitte dit jaar ook al voor een EU-regeling voor thuiskopieheffingen. Eerder dit jaar sprak de rechter in Den Haag zich juist nog uit tegen een kopieerheffing op MP3-spelers.

tweakers.net