Interessant:

Steun in strijd tegen thuiskopieheffing

nieuws 7 december 2007 om 15:44

De brancheorganisaties STOBI en FIAR CE steunen Minister van Justitie Hirsch Ballin in de strijd tegen een thuiskopieheffing bij onder meer MP3-spelers en harddiskrecorders. Dit maakten beide organisaties vandaag in een persbericht bekend.

NORMA, de Belangenbehartiger van uitvoerend kunstenaars op gebied van auteursrechten, probeert in een kort geding met onmiddellijke ingang een hoge heffing op hardware af te dwingen. De Tweede Kamer vindt echter dat een dergelijke heffing er niet moet komen.

Een groot aantal leden van STOBI en FIAR CE voeren al 2,5 jaar een bodemprocedure tegen incasso-organisatie Thuiskopie. Die procedure is er op gericht om de heffingen juist verlaagd of afgeschaft te krijgen.

"De bestaande heffingen op CD’s en DVD’s worden nu al massaal ontdoken en dat zal zeker ook gelden voor heffingen op hardware. Dat betekent een aanzienlijke omzetderving voor de consumentenelektronica (CE) industrie, waaronder Philips en Sony. Dit soort heffingen hebben er eerder al in bijvoorbeeld Frankrijk toe geleid dat nieuwe technologische producten niet op de markt werden gebracht, omdat de consumentenelektronica-industrie vanwege de torenhoge heffingen niet kon concurreren met aanbod buiten Frankrijk", aldus André Habets, namens FIAR CE.

STOBI en FIAR CE zijn voorstander van volledige afschaffing van dergelijke productheffingen en vinden dat het thuiskopieerprobleem, niet te verwarren met piraterij, op een andere manier opgelost moet worden. STOBI vertegenwoordigt de producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatie dragers in Nederland. Vereniging FIAR CE vertegenwoordigt de producenten van consumenten elektronica in Nederland.