Interessant:

Kabinet wil verbod illegale downloads

nieuws 2 november 2009 om 09:40

Het kabinet wil een verbod op het downloaden uit duidelijk illegale bron; hiermee moeten vooral de illegale activiteiten van commerciële partijen worden uitgebannen.

Thuiskopieheffingen op informatiedragers zoals blanco cd's en dvd's moeten op termijn worden afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt een regeling die het downloaden van beschermde werken uit (evident) illegale bron verbiedt. Verder wordt het toezicht op auteursrechtorganisaties sterker en zal de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars worden verbeterd.

Het kabinet wil het downloadverbod niet gebruiken om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken, maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen. Het gaat erom dat een redelijke vergoeding voor het gebruiken of kopiëren van auteursrechtelijk beschermd werk de culturele sector gezond houdt. Daarbij moet het belang van de individuele auteurs en uitvoerende kunstenaars centraal staan, aldus het kabinet.

Verder is het kabinet van plan om begin 2010 met een wetsvoorstel te komen waarin de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars wordt versterkt. In juni 2008 stelde een rechter in Den Haag nog dat illegaal downloaden strafbaar is. De Nederlandse entertainmentindustrie wil al langer een downloadverbod voor illegale bestanden.

Regering.nl