Interessant:

Vakantiebellen wordt pas na de zomer goedkoper

nieuws 15 mei 2007 om 16:41

In Europa is vandaag een compromis gesloten over vakantiebellen. Consumenten gaan vanaf het einde van het jaar veel minder betalen voor mobiel bellen in het buitenland. De Consumentenbond, die hier jaren actie voor heeft gevoerd, vindt het een aanvaardbaar compromis.

Voor bellen en gebeld worden in het buitenland rekenen telefoonbedrijven op dit moment enorme tarieven, omdat de concurrentie op de roamingmarkt in de praktijk niet werkt. Consumentenorganisaties waaronder de Nederlandse Consumentenbond hebben gepleit voor een maximumtarief voor vakantiebellen van 33 cent per minuut.

In het huidige compromis zijn partijen in Europa uitgekomen op een gefaseerde verlaging in drie jaar naar uiteindelijk 43 cent. (Gebeld worden gaat naar uiteindelijk 19 cent en dat ligt redelijk in de buurt van de eis van de bond voor 16 cent.)

Dat betekent dat consumenten gemiddeld nog slechts de helft gaan betalen voor het mobiel bellen in het buitenland. Dat is goed nieuws voor vakantiegangers. Zij kunnen daar echter deze zomervakantie nog niet van profiteren: de verlaging gaat pas aan het einde van dit jaar in.

Ook wordt de verlaging in stapjes doorgevoerd en had de Consumentenbond gehoopt op een lager eindtarief. Maar de bond vindt het een aanvaardbaar compromis, zeker omdat iedereen van het maximum tarief zal profiteren: even leek er sprake van te zijn dat mensen zelf bij zijn telefoonbedrijf om het maximum tarief zou moeten vragen. Dat is nu omgedraaid: mensen profiteren automatisch en alleen als zij het maximumtarief niet willen, moeten zij bij hun provider aankloppen. Alleen klanten met een speciaal buitenlandpakket houden hun huidige tarief.

Consumentenbond