Interessant:

Brussel wil prijsverlaging mobiel internet

nieuws 26 juli 2007 om 10:34

Als het aan de Europese Commissie ligt, kunnen Europese bellers op middellange termijn goedkoper gebruik maken van de snelle mobiele netwerken. Tegenwoordig zijn mobiele operators verplicht om snelle mobiele netwerken aan te bieden via frequenties boven de 2000 MHz, het onderhouden van deze hoge frequenties is zeer kostbaar.

Technisch gezien is het niet nodig om gebruik te maken van deze hoge frequenties, snel mobiel internet kan ook via de lagere en goedkopere frequenties. In de praktijk zou dit betekenen dat de prijs voor snel mobiel internet bijna gehalveerd kan worden, mobiele operators zouden dan ongeveer 40 procent kunnen besparen.

Het voorstel van de Commissie ligt nu ter goedkeuring bij het Europees Parlement. EU-Commissaris Reding (ICT) verwacht dat het Parlement eind 2007 haar goedkeuring zal geven. Het is nog onduidelijk op welke termijn Europese bellers kunnen profiteren van de lagere kosten voor 3G-diensten.

Deze eerste stap naar lagere tarieven voor 3G-diensten, komt enkele dagen nadat de Commissie het onderzoek naar prijsafspraken tussen Europese operators staakte. Eerder bereikte de Europese Commissie en de mobiele operators een overeenkomst voor lagere tarieven voor mobiel bellen in het buitenland.

NU.nl