Interessant:

Staatssecretaris ziet geen gevaar in umts-straling

nieuws 7 juni 2006 om 17:52

Nederlandse gemeenten protesteren al jaren tegen de aanleg van umts-masten binnen hun grenzen. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) liet mede hierom een onderzoek uitvoeren naar de gevolgen van umts-straling. Volgens Van Geel wijst het onderzoek uit dat umts-straling ongevaarlijk is.

Het onderzoek is uitgevoerd door een Zwitsers bureau. Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO verklaarde in 2003 nog dat umts-straling wel degelijk schadelijk kan zijn, dit was vooral het geval bij langdurige blootstelling aan umts-straling. Het Zwiterse onderzoek richtte zich vooral op korstondige blootstelling aan umts-straling, een zwak punt in het onderzoek volgens tegenstanders van umts-masten.

De uitkomsten van dit onderzoek zullen de plaatsing van umts-masten bespoedigen, aldus Van Geel. Veel gemeenten verleenden geen vergunningen meer voor de plaatsing van umts-masten, omdat bewoners zich zorgen maken over mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de umts-straling.

Weinig gemeenten zijn echter van plan om hun weerstand tegen umts-masten op te geven. Gemeenten die fel tegenstander van de komst van umts-palen zijn, hebben verklaard hun beleid niet te wijzigen op basis van het Zwitserse onderzoek.

NU.nl