Interessant:

Japan: gsm-straling niet ongezond

nieuws 24 januari 2007 om 11:50

De drie Japanse operators NTT DoCoMo, KDDI Corporation en SoftBank Mobile concluderen na jaren van onderzoek dat gsm-straling geen gezondheidsproblemen veroorzaakt.

De drie operators onderzochten vanaf november 2002 de mogelijke gezondheidrisico's. Experimenten op celniveau met radiogolven maakten deel uit van het onderzoek. Volgens de drie belbedrijven hebben de radiogolven geen negatieve biologische effecten, zoals een versnelde celdeling of een verandering van de genstructuur.

Steeds meer bedrijven en instituten verwerpen de these dat mobiel bellen slecht voor de gezondheid is. Eind december kwamen Deense onderzoekers al tot dezelfde conclusies als de Japanse drie. Ook Zwitserse onderzoekers zijn overtuigd van de onschadelijkheid van gsm-straling.

Desondanks beweren velen dat de straling wel degelijk schadelijk is. Enkele gemeentes in Nederland proberen UMTS-masten zelfs zo veel mogelijk te weren. Ook accessoiremakers voeden de angst voor gevaarlijke straling door bijvoorbeeld stralingswerende hoofddoeken te leveren.