Interessant:

GSM-straling in Nederland is ongevaarlijk

nieuws 31 juli 2007 om 13:59

Het Agentschap Telecom concludeert na twee jaar van onderzoek dat de straling van UMTS en GSM masten ver beneden de limiet liggen. Het Agentschap maakte de resultaten dinsdag bekend.

De afgelopen 2 jaar zijn er op 211 locaties in Nederland metingen uitgevoerd. Daarbij is steeds de veldsterkte rond zendmasten voor UMTS en GSM getoetst aan de geldende blootstellingslimieten. Uit de metingen blijkt dat alle gemeten veldsterktes ver beneden de blootstellingslimieten liggen die in Nederland gelden.

Naast een groot aantal willekeurige locaties mat het Agentschap ook specifiek op locaties waar veel mensen klachten hebben. Op geen enkele locatie was de straling hoger dan de limiet.

Steeds meer bedrijven en instituten verwerpen de these dat mobiel bellen slecht voor de gezondheid is. In januari presenteerde een aantal grote Japanse operators de resultaten van grootschalig onderzoek. Ook daar was de conclusie dat de straling niet gevaarlijk is. Eerder, in december 2006, kwamen Deense onderzoekers tot dezelfde conclusies. Ook Zwitserse onderzoekers zijn overtuigd van de onschadelijkheid van gsm-straling.