Interessant:

“Koop geen Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016”

nieuws 12 december 2017 om 14:33

De Consumentenbond adviseert om geen Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge of Galaxy J3 2016 te kopen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Samsung deze telefoons nog maar enkele maanden ondersteunt.

Vanaf maart 2018 zal Samsung geen updates meer uitbrengen voor de Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge of Galaxy J3 2016. Hierdoor veroudert de software snel, met als gevolg slechtere en minder veiligere toestellen. "Absurd’" reageert Bart Combée, directeur Consumentenbond. "Samsung beëindigt de ondersteuning van 3 telefoons binnen 2 jaar na de releasedatum en kijkt er niet meer naar om, terwijl de toestellen veelal langer op de markt blijven. Samsung heeft wat ons betreft een verplichting waar zij niet zomaar voor weg kan lopen."

Maar ook winkeliers en telecomaanbieders gaan niet vrijuit, vindt Combée: "Veel winkels verkopen deze smartphones en providers bieden de smartphones aan bij hun abonnementen. Consumenten zitten dan 1 of 2 jaar vast aan een toestel dat Samsung in sommige gevallen al na 3 maanden niet meer ondersteunt. KPN claimde op zijn site bovendien expliciet dat de Samsung S7 "regelmatig updates" krijgt en "optimaal" is "beveiligd". Dat is misleidend en consumenten zijn hier de dupe van." De Consumentenbond heeft KPN hier op aangesproken, waarna het bedrijf de claim van zijn website heeft verwijderd.

Samsung krijgt al langer kritiek op haar updatebeleid. Er zijn ook fabrikanten die hun toestellen langer up-to-date houden. Google garandeert bijvoorbeeld tot 3 jaar na de releasedatum veiligheidsupdates op zijn Pixel smartphones. Bij het gros van de fabrikanten is het updatebeleid echter onduidelijk. Vaak krijgen duurdere toestellen langer updates dan goedkopere toestellen.

Het updatebeleid van fabrikanten van Android-smartphones is de Consumentenbond al jaren een doorn in het oog. Daarom is de Consumentenbond een bodemprocedure tegen Samsung gestart, de marktleider van Android-smartphones. Deze dient in maart 2018. Inmiddels geeft Samsung wel informatie over updates, maar die informatie is verstopt en Samsung geeft geen updategarantie. Bovendien vindt de Consumentenbond de periode dat zij updates geven te kort.

portablegear.nl