Interessant:

Apple in Rusland beschuldigd van homoseksuele propaganda

nieuws 29 september 2015 om 12:46

De politie in Rusland onderzoekt of Apple zich heeft beschuldigd aan 'homoseksuele propaganda' door emojis van koppels en ouders met hetzelfde geslacht aan te bieden in iOS.

De lokale politie in de Russische regio Kirov heeft het onderzoek gestart nadat een advocaat een klacht indiende dat Apple een wet uit 2013, waarin de 'promotie van homoseksualiteit aan minderjarigen' is verboden, heeft geschonden. Als Apple schuldig wordt bevonden, kan het bedrijf een boete krijgen rond de 14.000 euro. Als deze niet betaald wordt, kunnen Apple's producten in Rusland verboden worden.

Same-sex emojis in iOS
Same-sex emojis in iOS

In Rusland gaan er al enige maanden klachten over de 'same-sex' koppels in iOS. Afgelopen april wilde een wethouder van St. Petersbug dat de de Russische consumentenrechtenorganisatie een verbod op iOS 8 zou instellen als Apple geen alternatieve versie zonder de same-sex emojis zou creeren of het besturingssysteem zou voorzien van waarschuwingsstickers. Volgens de wethouder doet Apple zoiets al in China. Dezelfde wethouder zei overigens vorig jaar ook dat alle Apple-producten in Rusland moeten worden verbannen omdat Tim Cook, de huidige CEO van Apple, openlijk homoseksueel is.

Emojis van koppels met hetzelfde geslacht werden al in iOS 6 geintroduceerd. In iOS 8.3 voegde Apple daar emojis van families met ouders van hetzelfde geslacht aan toe. Tevens werden in iOS 8.3 multiraciale emojis geintroduceerd. Microsoft introduceerde dit jaar in Windows 10 een emoji van een opgestoken middelvinger.

DigitalTrends