Interessant:

Nintendo hint op smartphone-games

nieuws 21 januari 2014 om 14:39

Nintendo gaat zijn business-model herstructureren en gaat daarbij mogelijk kijken naar de smartphone- en tabletmarkt. De Japanse gamegigant verwacht dit jaar een verlies van 240 miljoen dollar.

Nintendo heeft moeite om te concurreren met de snel groeiende markt van mobiele games voor smartphones en tablets (die veelal gratis worden aangeboden en geld genereren middels in-app aankopen). Ook kan Nintendo de concurrentie van Microsoft en Sony op de console-markt niet bijbenen: het moest daarom voor dit jaar de verkoopverwachting van de Wii U bijstellen van 9 miljoen naar maar liefst 2,8 miljoen. De Nintendo 3DSdoet het echter nog wel goed: de verkoop van 3DS-games steeg vorig jaar met 45 procent ten opzichte van 2012.

Om de toekomst veilig te stellen heeft Nintendo-president Satoru Iwata op een persconferentie toegegeven "dat hij de markt niet goed doorzien heeft" en dat Nintendo "moet veranderen en met iets moet komen dat onze consumenten verrast".

"De wijze waarop mensen hun tijd en levensstijl besteden en wie ze zijn is veranderd", aldus Iwata. "Als wij opn plaats blijven, worden we gedateerd". Iwata kondigde daarom "een nieuwe business-structuur aan", waarop hij echter niet verder wilde ingaan. Het vermoeden is echter dat Nintendo zich in de toekomst ook op smartphone- en tabletgames gaat richten.

Tot op heden weigerde Nintendo om games uit te brengen op andere platforms dan op de eigen Nintendo-platforms. Het argument was daarbij dat succes van de eigen hardware vooral voortkomt uit de hoogwaardige spelervaring die Nintendo vrijwel altijd levert - iets dat op andere platforms niet gegarandeerd zou zijn.

Nintendo 3DS
Nintendo 3DS

Wall Street Journal