Interessant:

Bibliotheken starten uitleen 5.000 e-books

nieuws 22 januari 2014 om 09:56

Vanaf deze week kunnen leden van Nederlandse bibliotheken ongelimiteerd e-books lezen. Bijzonder is dat meerdere personen tegelijkertijd hetzelfde e-book kunnen lezen.

Deze nieuwe dienst van de bibliotheken stelt de leden in staat ongelimiteerd e-books te lezen, waarbij meer personen tegelijk hetzelfde e-book kunnen lezen. In de meeste landen wordt uitgeleend op basis van one copy, one use, waardoor een e-book 'uitgeleend' kan zijn. †Dit is voor bibliotheken in Nederland niet acceptabel als standaard. Daarom is samen met uitgevers een nieuw uitleenmodel ontwikkeld, waarbij per uitgeleend e-book wordt afgerekend.

Minister Jet Bussemaker van OCW heeft deze week op het Centraal Station in Den Haag het eerste e-book gedownload. "We lopen echt voorop, in veel landen is het nog one copy, one use. Bibliotheken kunnen hiermee veel nieuwe leden trekken en leveren een nieuwe service aan de bestaande leden. Het lezen van e-books van de bibliotheek is makkelijk laagdrempelig, kan altijd en overal en is betaalbaar. Daarmee bieden bibliotheken een belangrijke aanvulling op de toegang tot kennis, informatie en cultuur".

In eerste instantie zijn er via de bibliotheken 5.000 e-books beschikbaar. Dat is ongeveer een kwart van het beschikbare e-book-aanbod in Nederland. Met diverse uitgevers zijn inmiddels licentieafspraken gemaakt. De verwachting is dat het aantal deelnemende uitgevers snel zal stijgen.

De titels zijn ingedeeld in twee groepen: tot en met 3 jaar of ouder. De eerste maanden na de start zijn beide categorieŽn voor leden vrij toegankelijk om te lezen. Wie vanaf april 2014 de meer recente titels wil blijven lenen, kan kiezen voor een e-bookpluspakket. Daarmee kan voor 20 euro een 18-tal e-books worden gelezen. Dit pakket moet worden afgenomen boven op het reguliere bibliotheeklidmaatschap. Alle genres zijn beschikbaar: literaire romans en streekromans, thrillers, non-fictie, biografieŽn enzovoort. In aanvang is het aanbod gericht op volwassenen, e-books voor jeugdleden is een volgende stap. Leden kunnen zich met hun pas eenvoudig online registreren. De e-books zijn op alle devices te lezen: laptop, tablet, e-reader en smartphone.

de Bibliotheek