Interessant:

Strijd Apple-Adobe bereikt hoogtepunt

nieuws 19 mei 2010 om 11:02

De strijd tussen Apple en Adobe heeft een nieuw hoogtepunt bereikt: Apple claimt dat de software van Adobe niet "open" is, terwijl Adobe zegt dat dit juist een van de speerpunten van de software van Adobe is.

Op de Amerikaanse website van Apple is een stuk te lezen met de titel Thoughts on Flash. Hierbij levert Apple harde kritiek op Adobe. Zo zeggen zij dat de software van Adobe niet "open" is, maar 100 procent merkgebonden. Apple geeft toe zelf ook veel gesloten merkproducten op de markt te brengen, maar volgens Apple "moeten alle webstandaarden open zijn." Daarom ondersteunen ze maar helemaal geen Flash van Adobe meer, maar moet je het doen met HTML5, CSS en JavaScript. De kritiek van Adobe dat je geen Flash-spelletjes op de iPhone kan spellen, pareert Apple met de opmerking dat "er genoeg leuke spelletjes in de App Store beschikbaar zijn".

Verder zou Flash volgens Apple problemen geven op het gebied van betrouwbaarheid, prestaties, accuduur en touch. Het grootste probleem, volgens Apple, zou echter zijn dat "Adobe wil dat developers Flash gebruiken voor de ontwikkeling van applicaties voor Apple's mobiele apparaten". En dat is volgens Apple slecht, omdat "de applicaties van een lagere standaard zijn als er een derde partij tussen de developer en het platform in staat". Conclusie van Apple: "Flash is software uit het PC-tijdperk, bedoeld voor PC's met muizen. Maar in het mobiele tijdperk gaat het om minder krachtige apparaten, touch interfaces en open webstandaarden en op al deze gebieden blijft Adobe in gebreke". Apple wil dat we allemaal HTML5 gaan gebruiken.

In een stuk op de Amerikaanse website van Adobe onder de titel Freedom of Choice gaat Adobe in de verdediging tegen de vele aantijgingen van Apple. Adobe stelt dat "openheid" juist de kern is van Adobe's bedrijfsvoering: "Adobe gelooft dat open markten het voor developers, publishers en consumenten mogelijk maakt om zelf te kiezen hoe zij content creeren, distribueren en toegankelijk maken. Daarom ondersteunt Adobe actief technologieen als HTML4, HTML5, CSS en H.264 naast de eigen technologieen". "De Adobe Flash-technologie maakt het voor honderden miljoenen mensen wereldwijd mogelijk om content te bekijken, onafhankelijk van het platform", aldus Adobe (oftewel: je bent niet verplicht gebonden aan een Apple-apparaat).

Om te benadrukken dat Adobe niet de kwade genius is waarvoor Apple het houdt, is er op de Adobe-site een banner te zien met daarin onder meer de teksten We Love All Devices And Platforms en We Love Freedom of Choice. Uiteindelijk doet ook Apple's concurrent Google nog een duit in het zakje door te benadrukken dat het nieuwe Android 2.2-besturingssysteem wel Flash ondersteunt, waardoor dit nieuwe platform "onafhankelijk van het toestel, een complete en rijke internetervaring biedt".

De strijd tussen Apple en Adobe lijkt met alle aantijgingen wederzijds op een hoogtepunt te zijn beland. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat er in de nabije toekomst ooit nog mobiele apparaten van Apple komen die Adobe Flash ondersteunen. Het zal interessant zijn om te bezien welke partij de meeste aanhangers op zijn hand krijgt.

portablegear.nl