Interessant:

Nokia 1100 eerder broodje aap dan goudmijn

nieuws 24 april 2009 om 12:43

Dat oude Nokia 1100's veel geld waard zouden zijn lijkt steeds meer een broodje aap; niemand lijkt te weten wat je met de Nokia 1100 zou kunnen uitspoken, en ook het bureau dat het verhaal de wereld in heeft geholpen blijkt dubieus.

Afgelopen week berichtte onder andere PortableGear over het gerucht dat de Nokia 1100 uit 2001 populair zou zijn onder criminelen.

Populair
Sindsdien is het aantal te koop aangeboden Nokia 1100 telefoons uit 2001 op Marktplaats geëxplodeerd. Voor 18 april stonden er nauwelijks Nokia 1100 uit 2001 op Marktplaats, maar sinds de wereldwijde publicaties zijn er 36 aanbieders bijgekomen. Bij de meeste advertenties staat 'bieden', maar sommigen vragen 750, 1.100 of zelf 1.750 euro. Een verkoper Mooij uit Limmen in Noord-Holland prijst de telefoon aan met: "Nokia 1100 in perfecte staat. Dit is het juiste toestel voor de echte kenner. Geen onzinbiedingen!" om vervolgens 1.250 euro te vragen.

Ook in landen als Spanje, Duitsland, Frankrijk en Marokko is de Nokia 1100 uit 2001 aan een ware opmars bezig. Via Google zijn in elk van die landen sites te vinden met mensen die de Nokia aanbieden of juist zoeken. In alle gevallen wordt erbij vermeld dat het moet gaan of gaat om productiejaar 2001 uit Duitsland.

Wat kan je ermee?
Ondertussen lijkt niemand te weten wat je precies met de Nokia 1100 zou kunnen doen. Ultrascan meent dat je er TAN-codes van anderen mee zou kunnen ontvangen. In combinatie met eerder buitgemaakte logingegevens zouden criminelen daarmee onder andere naam kunnen internetbankieren. Nokia, en anderen, wijzen er echter op dat aanmelding op het GSM-netwerk afhankelijk is van de simkaart en niet van het type telefoon. Aanmelden met een ander nummer is bijzonder moeilijk, en als het zou kunnen, kan het ook met andere telefoons.

De Marokkaanse website Courrier Casablanca.com schrijft reeds in juli 2008 over mogelijk alternatief gebruik van de Nokia 1100. De website schrijft dat sommigen denken dat de Nokia 1100 gebruikt kan worden om de radar, in gebruik bij snelheidscontroles, te storen, waardoor er dus onbeperkt hard gereden kan worden. Anderen menen dat de telefoon gebruikt wordt om betaaltelevisie gratis te ontvangen. Volgens de website denkt de Marokkaanse politie dat de Nokia 1100 gebruikt kan worden om auto's van anderen te openen.

Verder speuren op Google levert een lawine aan mogelijkheden op. Zo zou de Nokia 1100 niet af te luisteren zijn, zou je er gratis mee kunnen bellen of zou het de telefoon zijn waar Osama Bin Laden mee belt. Nergens is echter een eenduidig antwoord te vinden wat je er mee zou kunnen.

Enig officiële aanknopingspunt lijkt een uitspraak van de Rechtbank Roermond te zijn. In de uitspraak is te lezen dat een bepaalde criminele bende enkel gebruik maakt van Nokia 1100 telefoons en dat de deze nummers niet opgeslagen werden in de administratie van Vodafone. Of dit te maken heeft met de Nokia 1100 wordt echter niet duidelijk.

Ultrascan dubieus
Het bureau dat het gerucht de wereld in heeft geholpen blijkt in werkelijkheid een stuk minder indrukwekkend dan het zelf zegt. Ultrascan prijst zichzelf aan ale een bureau met 3200 experts in 69 landen en actief sinds 1996.

Nader onderzoek wijst echter uit dat de internationale domeinnamen van Ultrascan actief zijn sinds eind 2008 en april 2009. Het Nederlandse domein is actief sinds 2003. Op het internet zijn geen aanwijzingen dat Ultrascan ook in andere landen actief is. Van de 419-unit, een internationale club ter bestrijding van Nigeriaanse spam, waar Ultrascan het Nederlandse lid van zegt te zijn, is ook geen informatie te vinden.

Begin 2008 bericht onder andere de Trouw over het dubieuze karakter van Ultrascan. Een Amsterdamse persofficier laat weten dat het Openbaar Ministerie van mening is dat Ultrascan niet bestaat, omdat het bureau niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Ook nu, ruim een jaar later, is er geen vermelding van het bedrijf in de Kamer van Koophandel te vinden. Op de site van het bedrijf staan geen adresgegevens, enkel een telefoonnummer. Naar eigen zeggen is Ultrascan karig met het verstrekken van adresgegevens omdat ze soms worden bedreigd.

Ultrascan was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Nokia zelf
Nokia laat bij monde van woordvoerder Tala Toukan aan itp.net weten dat het bedrijf niet op de hoogte is van kwetsbaarheden in de software van de Nokia 1100. Daarnaast legt Tala Toukan uit dat het telefoonnummer opgeslagen is op de simkaart en dat het nummer, onafhankelijk van het model telefoon, beveiligd is tegen misbruik.

Conclusie
Het lijkt er sterk op dat het hele Nokia 1100 verhaal een broodje aap is. Niemand kan aangeven wat er precies mee gedaan kan worden. Het feit dat onder andere het Openbaar Ministerie twijfelt aan het bestaan van Ultrascan versterkt het vermoeden van een broodje aap. Dat de Nokia 1100 uit productiejaar 2001 nu erg gewild duidt eerder op een self-fulfilling prophecy. 1.000 euro investeren voor een telefoon die 25.000 euro waard zou zijn, klinkt als een goede belegging, .... toch? Het verhaal is zeker een goede belegging voor Ultrascan. Wereldwijd wordt er nu gepraat over de crimefighters uit Nederland, dubieus of niet.

portablegear.nl