Interessant:

Top 5 vreemdste mobiele hoaxes

opmerkelijk 4 mei 2009 om 08:00

Op internet verschijnen er regelmatig broodje aap-verhalen over mobiele gadgets. PortableGear bespreekt de meest opmerkelijke hoaxes.

In 2004 dook er een verhaal op over een Japans bedrijf dat grotere borsten beloofde door een ringtone. Uiteraard was dit een broodje aap-verhaal. Toch beweerde de verkoper dat de ringtone echt werkte. Een mix van verborgen boodschappen en onbewuste interacties tussen het lichaam en de hersenen zou de borstomvang doen toenemen. De grappenmaker die de "borstvergrotende ringtone" maakte, verklaarde destijds ook "ringtones op de markt te willen brengen die het geheugen verbeteren, je er beter doen uitzien, kaalheid genezen en je helpen met het stoppen met roken."

Ringtone vergroot borsten
Ringtone vergroot borsten

Begin 2009 ging er over het wereldwijde web een gerucht dat er in India een supergoedkope en eenvoudige laptop van slechts 10 dollar zou zijn ontwikkeld. Deze zogenaamde "10 dollar laptop" was al snel wereldnieuws, maar uiteindelijk bleek het verhaal onzin. Het apparaat van 10 dollar (later 20 dollar) bestond wel, maar was helemaal geen laptop. Feitelijk was het namelijk niet meer dan een een klein opslagapparaatje met een trage internetverbinding, die je aan je laptop kon aansluiten om het web op te kunnen. Laptops van 10 dollar zijn nu eenmaal te mooi om waar te zijn.

Laptop van 10 dollar
Laptop van 10 dollar

Eind 2008-begin 2009 gingen er op internet geruchten dat de Nokia 1100 - toen al een toestel van enkele jaren oud - geliefd zou zijn onder criminelen. Er zouden zelfs prijzen tot 25.000 euro op worden geboden. Wat je nu precies met de telefoon (om exact te zijn: alleen met modellen uit een fabriek in het Duitse Bochum met productiejaar 2001/200) kon doen, werd niet helemaal duidelijk. Sommigen zeiden dat het toestel niet was af te luisteren en dat het daarom aantrekkelijk was voor criminelen. Volgens anderen kon je met deze telefoon TAN-codes (die sommige banken als verificatiecodes bij internetbankieren gebruiken) onderscheppen en aldus bankrekeningen van derden plunderen. Alle beweringen waren echter op z'n minst discutabel, evenals het onderzoeksbureau dat de beweringen over de Nokia 1100 deed.

Nokia 1100 crimineel goed
Nokia 1100 crimineel goed

Met de regelmatig van de klok verschijnen op internet verhalen over "exploderende mobieltjes", waarbij doden of op zijn minst enkele gewonden vallen. Dit zijn echter vrijwel altijd verhalen uit verre landen (als China, India, Ghana of - iets dichter bij huis - Zweden). Die verhalen zijn hierdoor nooit te verifiŽren en altijd discutabel. Het zou meestal gaan om verkeerde accu's of defecte opladers die op de meest onverwachte momenten ontploffen. Hoeveel er waar is van al deze verhalen wordt nooit echt duidelijk. Opvallend genoeg ontploffen er in Nederland zelden mobieltjes.

Exploderende mobieltjes
Exploderende mobieltjes

Van hetzelfde kaliber als de verhalen over exploderende telefoons zijn de nieuwsberichten over "mobieltjes die kogels stoppen" die regelmatig op internet verschijnen. Om de een of andere reden gebeurt dit nooit in Nederland - wel in Zuid-Afrika, Florida en het Amerikaanse Covington. Hoeveel er waar is van deze verhalen en hoeveel grootspraak, al dan niet door de schrik, blijft altijd in het vage. De kans dat een mobieltje daadwerkelijk een kogel stopt blijft natuurlijk altijd minimaal.

Mobieltje stopt kogel
Mobieltje stopt kogel

portablegear.nl