Interessant:

Tweedehands BlackBerry's populair bij criminelen

nieuws 6 mei 2009 om 10:30

De Telegraaf weet deze week te melden dat tweedehands BlackBerry's gretig aftrek vinden bij Nigeriaanse criminele bendes; het zou hen vooral te doen zijn om de data die nog op de toestellen staat.

Veel mensen laten gevoelige privégegevens en zakelijke data op hun oude smartphones staan. Volgens LifeCycle Services, een bureau dat onderzoek doet naar dit soort zaken, maken criminelen bendes gebruik van deze informatie op tweedehands mobieltjes om identiteiten van mensen te stelen en te misbruiken.

Door de interesse van de Nigeriaanse criminele bendes is er een levendige handel in oude BlackBerry's, die voor prijzen tussen 25 en 65 dollar worden opgekocht. Uiteraard zijn ook andere smartpones populair, maar tweedehands BlackBerry's doen het het best. Hoe deze toestellen precies in Nigeria terechtkomen is niet helemaal duidelijk.

Eind april ging ook het gerucht dat een ander oud toestel, de Nokia 1100, geliefd zou zijn bij criminelen, omdat je er criminele handelingen mee zou kunnen verrichten. Dit verhaal had echter meer weg van een hoax.

De Telegraaf