Interessant:

Thuiskopieheffing mp3-spelers op komst

nieuws 29 maart 2012 om 10:06

Per 1 januari 2013 komt er waarschijnlijk een thuiskopieheffing op mp3-spelers, net zoals die er nu al is op blanco CD's en DVD's.

De thuiskopieheffing is sinds 2008 "bevroren", dat wil zeggen dat er geen nieuwe mediadragers meer aan mogen worden toegevoegd. Deze week oordeelde de rechtbank in hoger beroep echter dat de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin de heffing is bevroren onrechtmatig is. Deze zaak was in hoger beroep aanhangig gemaakt door Norma (belangenvereniging voor artiesten) c.s. tegen de staat.

De staat moet de schade vergoeden, aldus de rechter. Gevolg van deze uitspraak is dat zeer waarschijnlijk - tenzij het thuiskopiestelsel alsnog wordt afgeschaft, zoals volgens eerdere geruchten zou gebeuren - nieuwe heffingen, te beginnen op MP3-spelers vanaf 1 januari 2013, ingevoerd worden. Dan loopt de huidige bevriezing van de heffing namelijk af.

Volgens STOBI (Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers)áligt met de uitspraak de weg open naar meer en hogere heffingen op allerlei voorwerpen en/of op internettoegang, zoals al het geval is in enkele andere Europese landen.á"De rechter gaat hiermee op de stoel van de politiek zitten: bevriezing was nodig om tot een fundamentele herziening van het stelsel te komen, omdat er geen sprake was van een functionerend systeem. De politiek is nu meer dan ooit aan zet", aldus Leon Rijnbeek, voorzitter van STOBI.

"Dit leidt er alleen maar toe dat de consument het gaat voelen in de portemonnee en een veelvoud aan heffingen moet opbrengen ten opzichte van de huidige situatie. Na een heffing op MP3-spelers volgen onvermijdelijk mobiele telefoons, laptops, internetverbindingen enzovoort. Het is onvermijdelijk dat daarmee ook de prijzen van hardware omhoog gaan. Voor consumenten kan dit tientallen miljoenen meer gaan kosten", aldus Andre Habets, directeur FIAR (branchevereniging van leveranciers op het gebied van consumentenelektronica).áHabets wijst er op dat een interne markt voor verkoop van hardware hiermee nog verder weg komt te liggen.

portablegear.nl