Interessant:

Minister van Justitie verbiedt heffing op mp3-spelers

nieuws 8 december 2006 om 16:51

Na een tumultueuze week waarin SONT hevige kritiek kreeg op de invoering van een kopieerheffing op mp3-spelers, grijpt Minister van Justitie Hirsch Ballin in. De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen een kopieerheffing op mp3-spelers en harddisk recorders. Het is de tweede keer dat de politiek SONT op de vingers tikt.

Naast het afschaffen van de kopieerheffing op mp3-spelers en harddisk recorders, ontneemt de Minister van Justitie SONT de bevoegdheid om te besluiten over een kopieerheffing. Door een Algemene Maatregel van Bestuur is het besluit van SONT-voorzitter Vonhoff per direct teruggedraaid.

De gehele Tweede Kamer was tegen Vonhoff's besluit om alvast een nulheffing in te voeren. Tweede Kamerleden vinden namelijk dat consumenten al voldoende kopieerheffingen betalen als men legale content downloadt. Een kopieerheffing op apparatuur zou inhouden dat consumenten twee keer kopieerheffing afdragen.

De Consumentenbond en de brancheorganisaties zijn blij met Hirsch Ballin's besluit. Als het aan de Consumentenbond wordt de heffing op lege cd's en dvd's ook opgeheven. De helft van de prijs van blanco schijfjes wordt nu nog bepaald door kopieerheffingen.

NU.nl