Interessant:

Barendrecht houdt plaatsing umts-masten tegen

nieuws 8 december 2006 om 14:31

De gemeente Barendrecht is gestopt met het verlenen van toestemming voor de plaatsing van nieuwe gsm- en umts-masten. De gemeente wil geen nieuwe masten plaatsen, zolang niet het effect van langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling niet bekend is. Hiermee gaat Barendrecht tegen het landelijk beleid in.

Staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel omarmde de resultaten van een Zwitsers onderzoek, waarin geconcludeerd werd dat blootstelling aan elektromagnetische straling geen korte termijn risico's kent. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten schaarde zich in juni achter staatssecretaris Van Geel.

Volgens Van Geel moet het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) beslissen over de plaatsing van gsm- en umts-masten. Gemeenten en provinciebesturen hebben hierbij niet het laatste woord.

Het college van burgemeester en wethouders van Barendrecht meent echter niet voorbij te kunnen gaan aan de onrust die heerst onder de bevolking. De gemeente Barendrecht zal zijn besluit pas herzien als er nieuwe onderzoeken gedaan zijn naar de gevolgen van langdurige blootstelling aan gsm- en umts-straling. Het is overigens niet de eerste keer dat gemeenten de plaatsing van umts-masten tegenhoudt, Spijkenisse en tientallen andere gemeenten gingen Barendrecht al voor.

NU.nl