Interessant:

Chinezen bedolven onder sms-spam

nieuws 12 april 2006 om 22:18

‘Voor leningen, vuurwapens, diploma’s, paspoorten en medicijnen bel direct!’ Voor de Chinese beller zijn zulke teksten niet nieuw. Sms-spam is een dagelijks verschijnsel in het leven van de Chinees. De Chinese regering is sms-spam een doorn in het oog. Binnenkort wordt sms-spam bij wet verboden.

China telt meer dan 400 miljoen mobiele bellers en elke maand komen er vijf miljoen bellers bij. Leuke bijkomstigheid is dat de Chinezen graag de nieuwste telefoons in hun broekzak laten glijden. Gemiddeld koopt een Chinese beller elke zes maanden een nieuwe telefoon.

Vorig jaar verzonden de Chinezen onderling 300 miljard sms-berichten. Dankzij het karakterschrift is het mogelijk om in een tekstbericht enorm veel informatie door te geven. Daar waar westerlingen de mobiel vooral gebruiken om te bellen, gebruiken Chinezen de mobiel om te chatten, te gamen en te sms’en.

Voor marketeers is de Chinese mobiele markt een ultieme speeltuin. Met sms is een hoog bereik gegarandeerd. Grote aanbieders maken daar dankbaar gebruik van. Zo was een sms-actie van Heineken rondom de Champions League was een gigantisch succes.

Ook malafide gebruikers maken echter gebruik van de hoge penetratie van de mobiele telefoon. Nummerbestanden zijn eenvoudig verkrijgbaar en zetten de deur open voor sms-spam. Met nieuwe wetgeving hoopt de Chinese overheid beter tegen sms-spam te kunnen optreden.