Interessant:

Thailand als eerste tsunami SMS waarschuwingen

nieuws 22 maart 2005 om 23:27

Toen de omvang van de tsunami-ramp in Zuidoost-Azië duidelijk werd, pleitten verschillende landen voor een SMS waarschuwingssysteem voor de getroffen gebieden. In Thailand krijgt de primeur van het tsunami SMS waarschuwingssysteem.

Het toeristische Phuket Patong Beach werd zwaar getroffen door de tsunami op Tweede Kerstdag 2004. Phuket was grotendeels afhankelijk van de toeristen en leed een miljardenverlies door de tsunami.

De installatie van een SMS waarschuwingssysteem moet de toeristen een veilig gevoel geven, als zij heerlijk aan de stranden liggen. Langs de kust komen drie torens die grote waterverschuivingen detecteren en doorgeven aan het Thaise Centrum voor Rampenwaarschuwing. Mocht er sprake zijn van een tsunami, ontvangen alle mobiele telefoons in de omgeving een SMS waarin men wordt opgeroepen het gebied te verlaten.

Uiteindelijk moeten er langs de gehele Andaman kust dergelijke systemen gerealiseerd worden. Het systeem vormt géén vervanging voor de reguliere waarschuwingen via radio televisie.

MCOT.org