Interessant:

Smartphone massaal gebruikt op school

nieuws 9 april 2015 om 11:16

Uit onderzoek van de NOS onder 137 middelbare scholen blijkt dat maar liefst 85 procent van de scholen gebruik maakt van de smartphone bij het onderwijs. Toch ervaren veel scholen ook veel problemen.

Op de helft van de scholen is de smartphone in de klas toegestaan, maar mag hij alleen gebruikt worden met toestemming van de leraren. Op een kwart van de scholen is het gebruik van smartphones helemaal vrij. Bij 10 procent van de scholen mag de smartphone niet de klas in. De scholen die smartphones toelaten en gebruiken bij het onderwijs, laten leerlingen er informatie mee opzoeken, zetten educatieve apps in of gebruiken het voor toetsen.

Problemen die de scholen ervaren met het massale smartphonegebruik van de leerlingen zijn concentratieproblemen, veelvuldig digitaal pesten via de smartphone en het gebruik van de smartphone voor fraude bij toetsen. In een onderzoek in 2011 van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij kwam nog naar voren dat Nederlandse scholen zich geen raad weten met het gebruik van mobieltjes binnen de school door de leerlingen. De Raad van Europa wilde eerder een GSM-verbod op scholen. Japan overwoog in het verleden ook een GSM-verbod op scholen wegens overlast.

In Nederland zijn verder ook iPad-scholen steeds verder in opkomst.

NOS