Interessant:

Duitse politie ontwikkelt nazi-Shazam-app

nieuws 4 december 2013 om 09:39

De Duitse politie heeft een Shazam-achtige smartphone-app ontwikkeld waarmee het ultrarechtse rockliederen op het spoor kan komen, door slechts een klein stukje uit een dergelijk nummer te horen.

De ministers van de 16 deelstaten in Duitsland bespreken binnenkort het gebruik van de 'Nazi Shazam'-app. Met de app kan de politie snel neo-nazi-rockmuziek identificeren: deze muziek wordt gezien als een belangrijk wervingsmiddel voor de ultrarechtse scene. De regionale politie in de Oosterse deelstaat Saksen ontwikkelde een prototype van de Nazi-Shazam-app, wat moet zorgen voor efficienter onderzoek. De app kan ingezet worden om neo-nazi-muziek op de radio of op bijeenkomsten snel op te sporen.

Vorig jaar werden in Duitsland 79 muziekstukken met neo-nazi-ideologie of met rascistische teksten geregistreerd. Er zijn strenge verkooprestricties voor deze muziek, zo mag het aan jongeren onder de 18 absoluut niet verkocht worden.

Het is nog niet zeker of alle regionale deelstaten de nazi-Shazam-app gaan gebruiken: daarvoor moet nog getoetst worden het systeem, gerechtelijk gezien, helemaal legaal is.

Spiegel