Interessant:

Speciale vrouwentablet: feministen boos

nieuws 12 maart 2013 om 14:10

De Eurostar ePad Femme, een 8-inch Android 4.0-tablet met een roze achtergrond en 'speciale vrouwen-apps' (zoals voor boodschappen, koken en yoga) heeft tot veel kritiek geleid onder feministen.

De Eurostar ePad Femme werd in oktober 2012 al aangekondigd voor de Arabische markt, maar kreeg afgelopen februari een extra marketingpush als "perfect valentijnscadeau". Een topman van Eurostar, Mani Nair, zei in een interview in de Israëlische krant Jerusalem Post dat de tablet komt met voorgeinstalleerde vrouwelijke applicaties, "zodat de gebruiker meteen kan koken of yoga kan beoefenen". Nair vindt de ePad Femme tablet niet sexistisch: volgens hem wordt gewoon gekeken naar de doelgroep, net zoals de ePad Gamer tablet geoptimaliseerd is voor gamers.

Een feministische blogger, Eman Al Nafjan, uit echter kritiek op de vrouwentablet. Volgens haar zijn vrouwen in de landen waar de tablet wordt verkocht (Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) zeer "technologiebewust" en hoeven ze geen voorgeinstalleerde (vrouwen)apps. 

De Eurostar ePad Femme (8-inch, Android 4.0, 1,5GHz processor, 16GB, SD-kaarslot) is, ondanks de kritiek, behoorlijk succesvol. De tablet (met een prijs van 190 dollar, ongeveer 150 euro) werd al meer dan 7.000 keer verkocht. De kritiek van feministen lijkt averechts te werken, want het genereert een hoop gratis extra publiciteit voor de Eurostar vrouwentablet.

Eurostar ePad Femme: speciale vrouwentablet
Eurostar ePad Femme: speciale vrouwentablet

Ars Technica