Interessant:

Samsung Galaxy S5 vs. HTC One M8: verschil

achtergrond 12 april 2014 om 12:05

De Samsung Galaxy S5 en de HTC One M8 zijn de compleetste Android-smartphones die momenteel op de markt zijn. PortableGear vergelijkt de specificaties.

Display & design

Qua display zijn de Galaxy S5 en de HTC One M8 waardige concurrenten: beide hebben een Full HD-schermresolutie (1.080 x 1.920 pixels) en maken gebruik van een zeer heldere schermtechnologie (SuperAMOLED op de Galaxy S5 en SuperLCD3 op de HTC M8). Tevens is op beide modellen de laatste generatie, krasbestendige Gorilla Glass 3 gebruikt. Het display van de Galaxy S5 is met 5,1-inch slechts een fractie groter dan het 5-inch display van de HTC M8. Qua design is echter de M8 de winnaar: dit toestel heeft een bijzonder stijlvol en stevige behuizing uit één stuk aluminium. De behuizing van de Galaxy S5 is daarentegen nog altijd volledig vervaardigd van plastic.

Besturingssysteem

Zowel de Galaxy S5 als de HTC One M8 wordt geleverd met Android 4.4.2 KitKat. Nieuw voor versie 4.4 zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe full-screen immersive mode waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. Handig is verder een geintegreerde screen recorder, waarmee je een MP4-video kan maken van activiteiten op het scherm. 

De S5 en de M8 zijn de eerste toestellen met de nieuwste interfaceschil van de fabrikant: Samsung heeft de S5 voorzien van TouchWiz 6.0 (Essence), HTC brengt met de M8 voor het eerst de HTC Sense 6-interface aan de man. TouchWiz Essence biedt een helderdere interface-ervaring dan voorgaande TouchWiz-edities. Nieuwe onderdelen in HTC Sense 6 zijn onder meer Motion Launch en Auto Answer. Verder is deze interface vernieuwd met een strakker en visueel aantrekkelijker uiterlijk, aanpasbare kleurthema's en levert het een meer intuïtieve, gepersonaliseerde gebruikservaring. Daarnaast is HTC BlinkFeed intuïtiever geworden, met continu scrollen voor een vloeiende browsing-ervaring en een nieuwe lay-out die artikelen en updates op aantrekkelijke wijze presenteert. Je kunt eenvoudiger nieuwe mediabronnen vinden en toevoegen en daarnaast een eigen feed maken voor specifieke onderwerpen of interesses.

Processor & geheugen

De  HTC One M8 en de Galaxy S5 zijn beide voorzien van de nieuwste processor van Qualcomm, de Snapdragon 801-chipset (beide met 2GB RAM). De kloksnelheid van de S5 is met 2,5GHz hoger dan de 2,3GHz van de M8. De Snapdragon 801-processor is Qualcomm's nieuwste chipset en kan data sneller opslaan op of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor nog snellere prestaties. Beide modellen zijn verkrijgbaar in uitvoeringen met 16GB of 32GB geheugen en tevens is het geheugen van beide smartphones uitbreidbaar via microSD.

Camera

De Samsung Galaxy S5 heeft een camera met een 16-megapixel sensor met LED-flitser en biedt de mogelijkheid om video's in 2160p 4K (Ultra HD)-kwaliteit vast te leggen. Tevens is het toestel voorzien van ingebouwde videostabilisatie om bewogen video's te voorkomen. Andere nieuwe camerafunctionaliteiten op de Galaxy S5 zijn een supersnelle autofocus (tot 0,3 seconden) en de nieuwe Selective Focus-functionaliteit (biedt de mogelijkheid om op een specifiek gebied van een object te focussen terwijl je tegelijkertijd de achtergrond vervaagt). De M8 heeft een 4-megapixel UltraPixel Duo Camera met dubbele LED-flitser, UFocus-functionaliteit, 1080p Full HD-videorecorder en een 5-megapixel 1080p Full HD-frontcamera. Dankzij de nieuwe Duo Camera met de UFocus-functie kan je op de M8, nadat je een foto hebt genomen, de focus aanpassen.

Bijzondere functionaliteiten

De HTC One M8 kent veel dezelfde bijzondere functionaliteiten als de HTC One M7, zoals HTC BlinkFeed (sociale updates/nieuws als livestream op homescreen), HTC Zoe (een korte videoclip maken van je foto's) en HTC BoomSound (voor een krachtige audio). Nieuwe functies op de M8, als onderdeel van nieuwe HTC Sense 6-interface, zijn onder meer Motion Launch (waarmee je interactie kunt hebben met je telefoon - door te tikken of te swipen - zonder dat het scherm aan staat), Auto Answer (een telefoontje beantwoorden door het toestel simpelweg naar je oor te brengen) en Extreme Power Saving (waarmee, volgens HTC, de batterij 40 procent langer meegaat).

Samsung heeft de Galaxy S5 voorzien van enkele handige extra's ten opzichte van de voorgaande Galaxy S4. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is dat de Galaxy S5 een IP67-certificering heeft. Dit betekent dat toestel bestand is tegen water en stof. Daarnaast heeft Samsung een vingerafdrukscanner toegevoegd. Dankzij deze scanner kan je de telefoon beveiligen middels biometrische data (een vingerafdruk), net zoals eerder het geval was op de concurrerende iPhone 5S. De vingerafdrukscanner is geintegreerd in de langwerpige homebutton onder het touchscreen en er kunnen meerdere vingerafdrukken voor worden ingesteld. Je moet je vinger niet stil op de hometoets leggen, zoals op de iPhone 5S, maar er met een swipe-beweging langs gaan om het toestel te unlocken. Een andere handige nieuwe optie is Download Booster, een innovatieve WiFi-technologie om downloaddatasnelheden op te voeren door WiFi en 4G/LTE te koppelen en gelijktijdig te gebruiken. Daarnaast vind je op de Galaxy S5 de nieuwe Ultra Power Saving Mode, waarin het display in zwart en wit wordt weergegeven en alle onnnodige functionaliteiten worden uitgeschakeld om de batterij zo veel mogelijk te sparen. Tot slot heeft Samsung de Galaxy S5 uitgerust met een hartslagmeter, waar vooral fanatieke sporters blij mee zullen zijn.

Conclusie

De Galaxy S5 en de HTC One M8 zijn momenteel absoluut de twee compleetste Android-smartphones op de markt - maar dat mag ook wel, aangezien beide een aanzienlijke instapprijs van 699 euro hebben. De Galaxy S5 scoort betere qua camerafunctionaliteiten en is waterbestendig, de HTC One M8 wint het wat betreft design. Verder zijn de toestellen echter aan elkaar gewaagd.

Samsung Galaxy S5 vs. HTC One M8
Samsung Galaxy S5 vs. HTC One M8

portablegear.nl