Interessant:

De evolutie van de laptop (1980 - 2010)

achtergrond 9 februari 2010 om 15:05

In de periode van 1980 tot en met 2010 hebben laptops een enorme evolutie doorgemaakt. PortableGear zet de belangrijkste modellen uit deze jaren op een rij.

De Osborne 1 uit 1981 wordt beschouwd als de eerste draagbare computer die commercieel op de markt kwam. Hij was zo groot als een koffer en had een handvat om er gemakkelijk mee te kunnen lopen, gezien het gewicht van 12†kg geen overbodige luxe. Deze omvangrijke 'portable' was uitgerust met een schermpje van 5 inch waarop maar 52 teksttekens konden worden weergegeven en had een processorsnelheid van 4†MHz (665 keer zo langzaam als de huidige Intel Core i7 mobiele processors). De Osborne 1 was een doorbraak als eerste commerciŽle draagbare computer, met tekstverwerking en spreadsheets.

De GRiD Compass uit 1982 wordt door velen beschouwd als de eerste echt mobiele schootcomputer. Hij was voorzien van een optionele batterij die een uur werkte, was veel lichter dan de Osborne†1, maar woog toch nog altijd 5†kg. Deze pc was een van de eerste volgens het openklapbare 'clamshell'-ontwerp dat tegenwoordig min of meer standaard is voor laptops. Als gevolg van de zeer hoge prijs (8000 tot 10.000 dollar) is de GRiD Compass voornamelijk verkocht aan het Amerikaanse leger en de NASA, die hem begin jaren 1980 heeft gebruikt in de spaceshuttle.

1982: GriD Compass
1982: GriD Compass

De IBM PC Convertible uit 1986 was de eerste laptop van IBM en ook de eerste IBM pc die op batterijen kon draaien, wat een nieuwe doorbraak was. Zoals de naam suggereert, kon hij worden omgebouwd. De gebruiker kon het lcd-scherm verwijderen en de pc aansluiten op een extern beeldscherm. Ook waren er diverse adapters en aanvullende apparaten (zoals een printer) verkrijgbaar om de inzetbaarheid van de machine te vergroten. Deze zwaargewicht woog 5,4†kg, iets meer dan de GRiD Compass.

1986: IBM PC Convertible
1986: IBM PC Convertible

De iconische zwarte IBM ThinkPad-laptops werden door IBM geÔntroduceerd in 1992. De ThinkPad 700C had het respectabele gewicht van 3,5 kg en was voorzien van het eerste 10,4-inch TFT-kleurenscherm. De serie betekende ook de doorbraak voor het fameuze TrackPoint, een kleine rode joystick in het midden van het toetsenbord, waarmee de laptop kon worden gebruikt zonder muis. ThinkPads hadden de reputatie dat ze waren uitgerust met de beste beeldschermen, de grootste vaste schijven en de snelste processors van hun tijd. Ze werden in 1993 aan boord van de spaceshuttle Endeavour gebruikt tijdens een reparatiemissie naar de ruimtetelescoop Hubble. In 2005 kocht de Chinese fabrikant de rechten op het ThinkPad-merk van IBM.

1992: IBM ThinkPad
1992: IBM ThinkPad

De Intel Pentium-processor werd in de jaren 1990, mede door de bekende Intel Inside-sticker, een alledaags begrip, een geheel nieuwe ontwikkeling voor een 'gewoon computeronderdeel'. Mensen begonnen in te zien dat de processor de prestaties en het karakter van een PC kan bepalen. Aan het eind van het decennium begon met de tweede generatie Pentium-processors een langdurige trend: de 'democratisering' van de snelle personal computer. De snelle Pentium II-processor van de Acer Travelmate 720TX uit 1999 verschafte deze laptop de X-factor die hem bij uitstek geschikt maakte voor zwaar grafisch designwerk, serieus multitasken en zo ongeveer elke applicatie waarop de consument zijn hand wist te leggen. Ook op ander gebied betekende de 720TX een doorbraak: het was een van de eerste laptops met een ingebouwde dvd-drive.

1999: Acer TravelMate
1999: Acer TravelMate

In 2003 introduceerde Intel de Intel Centrino processortechnologie voor notebookcomputers, die een doorbraak betekende voor de mobiele prestaties dankzij ingebouwde draadloze netwerkmogelijkheden. De LM70 van LG maakte in 2005 gebruik van deze technologie om in te spelen op de roep om een optimale mobiele beleving. Met zijn lichtgewicht behuizing die veel dunner was dan vrijwel al zijn voorgangers, belichaamde deze notebook een grote stap voorwaarts in het draagbaar computergebruik van de 'jaren nul'.

2005: LG LM70
2005: LG LM70

De MacBook Air werd in 2008 met veel fanfare op de markt gebracht en door Apple aangeprezen als 'dunste laptop ter wereld'. Toch wilde Apple, ondanks de alom geprezen stijlvolle vormgeving, geen concessies doen op het gebied van prestaties. De laptop was op het dunste punt maar 0,4 cm hoog, maar bevatte wel een kleine maar krachtige Intel Core 2 Duo processor. Ook wist Apple een volledig toetsenbord en groot 13-inch beeldscherm in het ontwerp op te nemen.

2008: MacBook Air
2008: MacBook Air

In 2010 introduceerde Intel 's werelds eerste adaptieve processors, als onderdeel van de nieuwe Intel Core-processorserie, in laptop-pc's. Dit zijn intelligente processors die zich automatisch aanpassen aan de behoefte van de gebruiker. Ze leveren prestaties waar en wanneer dat nodig is en besparen energie zodra dat mogelijk is. De LG R590 notebook is een van de voorlopers van een opwindende nieuwe generatie mobiele pc's en uitermate geschikt voor iedereen die hoge eisen stelt aan multimedia-entertainment.

2010: LG R590
2010: LG R590

portablegear.nl


Gerelateerde producten