Interessant:

Relletje om thuiskopieheffing

nieuws 18 juni 2009 om 16:00

Gisteren leek er een klein relletje te ontstaan om de thuiskopieheffing; de industrie was er blij mee, maar de Consumentenbond benadrukte even later dat downloaders geen criminelen zijn.

In een persbericht meldde FAIRE CE, een vereniging die de producten van consumentenelektronica in Nederland vertegenwoordigt, dat zij "blij zijn te constateren dat de Kamer een einde maakt aan de discussie over de heffingen op MP3-spelers. Afschaffen van het thuiskopiestelsel geeft een extra stimulans aan economische groei en verdient daarom navolging in Europa."

Slechts enkele minuten erna volgde al een persbericht van de Consumentenbond met de titel 'Downloaders zijn geen criminelen'. Zij willen dat gratis downloaden van muziek voor eigen gebruik ook in de toekomst toegestaan blijft. "Laten we voorop stellen dat artiesten recht hebben op een eerlijke beloning. Verbetering van het auteursrechtenstelsel is dan ook een goede zaak, daar hebben we als Consumentenbond ook voor gepleit. Maar individuele vervolging van illegaal downloaden roept bezwaren op, consumenten worden hierdoor gecriminaliseerd," aldus de Consumentenbond.

De thuiskopieheffing behelst dat iedereen die in Nederland blanco informatiedragers (DVD's, CD's, etc.) koopt automatisch een vergoeding betaalt voor het thuiskopiëren.

portablegear.nl