Interessant:

Vrees voor dodelijke SMS

nieuws 30 maart 2009 om 08:30

In Egypte heerst er sinds vorige week een grote vrees om een sms te te ontvangen die voor de ontvanger dodelijk is; de angst komt voort uit een hardnekkig gerucht in het land.

De angst voor het ontvangen van een dodelijke sms ontstond toen in de Egyptian Gazette een verhaal verscheen over een man die een hartstilstand kreeg en, al bloed brakend, overleed. Kort daarvoor zou hij een sms'je van een "onbekend telefoonummer" hebben ontvangen.

Volgens het gerucht gaat het om een sms-bericht met een onbekende buitenlandse afkomst, waarvan het nummer altijd begint met een plus (+) en eindigt op 111. Als je dit bericht ontvangt en leest, zou je eraan overlijden.

Het gerucht is zo hardnekking dat het flink uit de hand is gelopen: zelfs het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzochten de zaak. Hierop werden drie medewerkers van een oliemaatschappij gearresteerd, omdat zij het gerucht zouden hebben verspreid.

Begin 2007 was er in Beijing ook al angst om een mysterieuze sms waarin werd gewaarschuwd voor het eten van varkensvlees omdat dit besmet zou zijn met een virus dat leidt tot hersenbeschadiging. In hetzelfde jaar was er in Qatar een zelfde soort angst om een sms die waarschuwde voor watermeloenen die met AIDS besmet zouden zijn. Ook was in Pakistan in 2007 paniek om een nep sms-viruswaarschuwing.

iafrica.com