Interessant:

Afgestudeerde studenten gebruiken sms-taal

nieuws 25 februari 2008 om 09:30

Afgestudeerde universitaire studenten in Australië gebruiken sms-taal en gamejargon in hun sollicitatiebrieven en krijgen daarom extra cursussen schriftelijke communicatie.

Het gebruik van sms-taal is een probleem voor de werkgevers, omdat zij persoonlijke en communicatieve vaardigheden belangrijker vinden dan analytische en academische kwalificaties. De spelling van de studenten is ondermaats, de grammatica niet erg goed en de communicatie vaak te familiar.

Vooral studenten met een technische opleiding hebben een matige taalbeheersing. Op de Universiteit van Technologie in Sydney gebruiken bijvoorbeeld steeds meer studenten gamejargon en sms-taal in werkstukken en officiële brieven; er wordt dan bijvoorbeeld '3' geschreven voor de letter 'E', '8' voor het woord 'acht' of 'n00b' voor beginner.

In 2002 bleken ook veel jonge Japanners moeite te hebben met taalbeheersing door de invloed van sms-taal. Hetzelfde was het geval in Italië in 2007, hoewel het daar in eerste instantie leek mee te vallen. In Groningen werd in 2006 de kinderen van een basisschool verboden om nog langer sms- of msn-taal te gebruiken.

Sydney Morning Herald