Interessant:

TorrentSpy verliest rechtszaak

nieuws 21 december 2007 om 10:30

Een federale rechter in Los Angeles heeft de downloadsite TorrentSpy veroordeeld, omdat de eigenaars ervan bewijsmateriaal hebben vernietigd en onder ede hebben gelogen.

TorrentSpy is een website waarop onder andere muziek en films kunnen worden gedowload. De site heeft een juridisch conflict met de brancheorganisatie van de Amerikaanse filmindustrie, de MPAA. Deze beschuldigt TorrentSpy van copyrightschending op grote schaal. TorrentSpy werd hiervoor in februari voor de rechter gedaagd en er werd geëist dat de site met zijn activiteiten zou stoppen.

TorrentSpy weigerde dit op grond van het privacybeleid. Ook verklaarde de beheerders onder ede dat de IP-adressen, die de rechtbank ook had opgeëist om illegale dowloaders op te sporen, niet voor handen waren. Nu blijkt uit echter dat de beheerders IP-adressen van gebruikers hebben vernietigd en downloadlinks naar materiaal met auteursrecht naar een minder opvallende plaats op de site hebben verplaatst.

TorrentSpy is nu door de rechter veroordeeld voor de vernietiging van bewijsmateriaal en voor belemmering van de rechtsgang. De rechter zegt hierdoor geen oordeel te kunnen uitspreken over de vermeende copyrightschending, maar wel stelt hij de beheerders aansprakelijk. Wat voor schadevergoeding zij aan de MPAA moeten gaan betalen moet de rechter nog beslissen. In mei van dit jaar ging TorrentSpy nog in de tegenaanval door de MPAA te beschuldigen van hacken

NU.nl