Interessant:

VDO Dayton stopt televisie in navigatiesysteem

nieuws 29 oktober 2007 om 17:34

VDO Dayton introduceert een tweetal navigatiesystemen met een ingebouwde digitale televisie-tuner. In de file, aan het zwembad, de mogelijkheden zijn legio, want het apparaat kan gemakkelijk in de jas- of broekzak overal naartoe worden meegenomen.

VDO Dayton PN 6000

Naast televisie kan ook teletekst worden geraadpleegd, zodat de bestuurder altijd op de hoogte is van bijvoorbeeld de laatste voetbaluitslagen, het weerbericht, filelengtes of het nieuws. De nieuwe apparaten vallen op door het formaat van hun beeldscherm. De PN 4000 een royaal breedbeelddisplay van 4,3 inch en de PN 6000 zelfs van 5,6 inch.

In Nederland kan de gebruiker haarscherp Nederland 1, 2, 3 en de lokale zenders ontvangen. Ook teletekst is altijd binnen handbereik. In de meeste West-Europese landen is gratis digitale tv-ontvangst mogelijk. Hierbij kan men denken aan CNN of BBC World. Via de elektronische tv-gids kan men zien wat er de komende vier dagen op de buis komt.

Omwille van de veiligheid schakelt de tv-functie zich vanzelf uit als het voertuig harder rijdt dan 7 km/u. Zodra het voertuig onder de 7 km/u komt, schakelt het weer over op tv.

Het systeem biedt naast televisie ook navigatie. Het systeem biedt in realtime een hoge resolutie grafische kaart in 2D- of 3D-weergave en leidt de bestuurder betrouwbaar en - in combinatie met een optionele TMC-ontvanger - zo veel mogelijk filevrij naar zijn eindbestemming.

Nieuw is de functie ‘Lane Guidance’, oftewel rijstrookbegeleiding. Het systeem geeft middels kleuren aan op welke rijstrook de automobilist moet rijden. Op deze manier wordt het nog makkelijker om de juiste afslagen te nemen en borden te volgen. Via de meegeleverde SD-kaart is gedetailleerde wegeninformatie in maar liefst 39 landen beschikbaar.

De PN 4000 (4,3 inch display) met Europa-kaart kost EUR 399,-. De PN 6000 (5,6 inch display) met Europa-kaart kost EUR 499,-.