Interessant:

Grootscheepse proef mobiel betalen van start

nieuws 27 augustus 2007 om 15:48

Payter start vandaag officieel met een grootschalige test voor betalen met de mobiele telefoon. In Rotterdam kunnen honderden mensen nu het gemak ervaren van mobiel betalen in meer dan 30 winkels.

De dagelijkse boodschappen, en straks ook bioscoopkaarten en parkeergeld, kunnen zonder portemonnee betaald worden. Dit is mogelijk door het gebruik van Near Field Communication (NFC). De proef, in samenwerking met onder meer Equens en Intersolve, duurt zes maanden. Payter heeft de intentie om binnen afzienbare tijd ook in de rest van Nederland betalen met de mobiele telefoon mogelijk te maken.

Payter staat voor gemakkelijk betalen met de mobiele telefoon. Opwaarderen en je saldo bekijken gaat via de mobiele telefoon of persoonlijke Payter-pagina. Ook is het mogelijk om altijd de laatste tien transacties in te zien. Het saldo kan altijd opgewaardeerd worden, ongeacht waar iemand zich op dat moment bevindt. Het is daardoor niet nodig naar een vast opwaardeerpunt te gaan. Ook kan er via de Payter-website door middel van iDEAL worden opgewaardeerd.

Omdat het succes van mobiel betalen wordt bepaald door het gemak dat gebruikers er werkelijk van ondervinden, is het belangrijk dat het systeem in veel winkels gebruikt kan worden. Payter is met veel winkels relaties aangegaan waardoor er bij de start nu al meer dan 30 winkels meedoen. Partijen als Albert Heijn en Bart Smit maar ook horecagelegenheden en modeketens als WE en Cool Cat nemen deel aan de test. Dit maakt dat de consument ook daadwerkelijk een brood, een krant of drogisterijartikelen kan afrekenen tijdens een boodschappenrondje of met zijn mobiele portemonnee lekker kan lunchen. Het grote voordeel voor de winkelier is dat de kosten omlaag gaan omdat ze minder contant geld in huis hoeven te hebben. Voor beide partijen is een bijkomstig voordeel dat door de snelle betaling de rijen bij de kassa korter worden.

"Veel partijen, zoals banken, telefoniebedrijven en winkeliers geloven sterk in de vlucht die NFC-technologie in de nabije toekomst zal nemen", aldus Elaine Carpenter, directeur Payter. "Zo ook wij en we geloven meer in doen dan praten. Daarom gaan we nu van start zodat mensen ook echt kunnen ondervinden hoe gemakkelijk het is. De proef is goed voorbereid en nu is het woord aan de gebruiker."

"Bij een grootschalig project als landelijk mobiel betalen is het belangrijk niet alleen in een kleine testomgeving de werking te toetsen, maar dit juist op grote schaal te doen, zodat mensen in veel winkels kunnen merken hoe prettig het werkt. Aan de test doen straks duizend mensen en meer dan 30 winkels mee. Mobiel betalen is gemakkelijk, je hebt je telefoon toch altijd al bij je. Het nieuwe en snelle van betalen met je mobiel maakt het behalve gemakkelijk ook erg leuk. De grootschalige test voeren we uit om in 2008 heel Nederland dit vooruitstrevende betaalmiddel te kunnen bieden", licht Carpenter toe.