Interessant:

Entertainmentindustrie wil Nederlands downloadverbod

nieuws 12 mei 2007 om 16:50

De Nederlandse brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, de NVPI, wil dat het kabinet zich sterk maakt voor een verbod op illegaal downloaden. De NVPI vindt het zeer storend dat illegaal downloaden in Nederland geaccepteerd wordt, terwijl andere Europese een wettelijk verbod op illegaal downloaden kennen.

De NVPI meent dat een wettelijk verbod op downloaden het opsporen en bestrijden van notoire downloaders vergemakkelijkt. Het gaat de NVPI niet zozeer om het aanpakken van de individuele downloaders, de organisatie wil het aanzetten tot downloaden aanpakken. Als voorbeeld noemt een NVPI-woordvoerder een artikel in de Libelle, waarin lezeressen stap-voor-stap uitgelegd krijgen hoe je gratis muziek kunt downloaden.

In Nederland zou te weinig aandacht zijn voor bescherming van intellectueel eigendom, het kabinet maakt niet genoeg werk van het waarborgen van de auteursrechten, aldus de NVPI.

Nederlanders mogen volgens de wet auteursrechtelijk beschermde bestanden downloaden, enkel het verspreiden ervan is verboden. Aangezien de meeste Nederlanders via p2p-programma's, als Bittorrent downloaden, zijn downloaders wel strafbaar. Bij p2p-prozogramma's worden bestanden immers direct gedeeld met andere gebruikers.

Een Europese wet die illegaal downloaden in alle lidstaten zou moeten verbieden, werd onlangs afgewezen.

NU.nl