Interessant:

Mogelijke prijsafspraken bij iTunes onderzocht

nieuws 3 april 2007 om 22:17

De Europese Commissie heeft een vermoeden dat Apple en enkele platenmaatschappijen de prijzen in de iTunes Store kunstmatig houden. Brussel laat dan ook een onderzoek uitvoeren naar eventueel ongeoorloofde prijsafspraken in de legale muziekdienst van Apple.

De Britse consumentenorganisatie Which diende een klacht in, omdat Britse iTunes-gebruikers hogere prijzen betalen voor een iTunes-nummer, dan iTunes-gebruikers elders in Europa. Een los nummer kost de Britse iTunes-gebruiker 1,16 euro, terwijl in eurolanden men 0,99 euro betaalt per nummer.

De Europese Commissie noemt deze verschillen een ongeoorloofde beperking van de keuzevrijheid van consumenten. Apple, EMI, Warner Music en Universal krijgen twee maanden de tijd om de verschillen toe te lichten. Indien de Commissie niet tevreden is met de toelichting, kan zij een boete opleggen aan de bedrijven. Deze boete kan oplopen tot maximaal 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Het is overigens niet de eerste keer dat Brussel kritiek uit op de Apple iTunes Store. De eerdere kritiek betrof de koppeling tussen iTunes Store en de iPod mediaspeler.