Interessant:

DRM zorgt voor veel klachten bij legale muziekdiensten

nieuws 20 maart 2007 om 09:34

Onderzoek van een Duitse legale muziekdienst wijst uit dat 75 procent van de klachten terug te voeren zijn op DRM-kopieerbeveiliging. De Duitse legale muziekdienst Musicload maakte deze cijfers bekend aan het Duitse Heise.de.

DRM-kopieerbeveiliging zorgt ervoor dat online gekochte muziek niet zondermeer gekopieerd kan worden, bovendien zijn nummers die met DRM beveiligd zijn niet op alle mp3-spelers te beluisteren. Klanten van legale muziekdiensten kunnen vaak niet van aanbieder overstappen, zonder hun gekochte nummers op te geven. Klanten van Musicload klagen dan ook geregeld over de beperkingen die zij ondervinden door DRM.

Musicload ziet DRM als een grote beperking, zo bemoeilijkt DRM concurrentie op de markt. De strikte kopieerbeveiligingen zorgen er voor dat de markt voor legale muziekdiensten maar zeer langzaam groeit.

Naast Musicload, zoeken ook Steve Jobs (Apple iTunes) en Amazon.com naar alternatieven voor DRM-beveiligingen. Verschillende platenmaatschappijen hebben zich inmiddels kritisch uitgelaten over DRM.

Maar ook de politiek maakt zich zorgen om DRM-beveiliging. Zo dreigen er voor Apple Europese rechtszaken wegens te strikte DRM-beveiligingen.

NU.nl