Interessant:

UMTS nog steeds niet schadelijk

nieuws 16 februari 2007 om 14:31

De gezondheidsraad benadrukt in het vierde Jaarbericht Elektromagnetische Velden dat UMTS straling geen negatieve invloed heeft op de gezondheid.

De raad hecht vooral veel waarde aan een recent Zwitsers onderzoek, waarin eerder bevindingen van TNO worden ontkracht. Uit het TNO onderzoek kwam wel een schadelijke invloed naar voren. Het Zwitserse onderzoek kon echter geen aantoonbare negatieve effecten ontdekken.

Het TNO onderzoek was en is volgens de raad onvoldoende overtuigend. Het Zwitserse onderzoek daarentegen was beter van opzet, en de raad adviseert om aan dit onderzoek meer waarde te hechten.

Sinds 2001 publiceert de Gezondheidsraad Jaarberichten, met daarin een overzicht en beoordeling van de meest recente wetenschappelijke kennis over de mogelijke effecten van elektromagnetische velden. "Juist waar soms maatschappelijke ongerustheid heerst, is het van belang de wetenschappelijke ontwikkelingen nauwkeurig te volgen en het beschikbare onderzoek te beoordelen op zijn kwaliteit en zeggingskracht." aldus de Raad.