Interessant:

Soepelere wetgeving over gebruik mobiel netwerk

nieuws 15 februari 2007 om 19:14

De Europese Commissie is van plan om de richtlijnen over radiofrequenties aan te passen, zodat mobiele operators meer vrijheid krijgen in het beheer van hun netwerk. Hiermee wil de Europese Commissie de operators tegemoet komen in de teruglopende opbrengsten uit roaming, aangezien de tarieven voor bellen in het buitenland gestandaardiseerd zullen worden.

De plannen voor standaardisering van roaming tarieven worden al jaren besproken, afgelopen december stelde de Europese Commissie operators een deadline voor het aanpassen van hun roamingtarieven.

Onder de huidige richtlijnen mag het 2G netwerk enkel gebruikt worden voor telefonie en het verzenden van berichten. Voor het aanbieden van snel mobiel internet moeten providers een 3G netwerk aanleggen. Als de plannen ingevoerd worden, verdwijnt deze verplichting. Europese operators kunnen dan gezamenlijk tussen de tien en vijftig miljard euro besparen.

David Pringle, woordvoerder van de GSM Association is verheugd over de plannen. Mobiele operators kunnen namelijk veel meer uit hun 2G-netwerken halen, het is niet altijd nodig om een duur 3G/UMTS netwerk aan te leggen voor extra mobiele diensten.

In Europa is er momenteel een volledige dekking voor 2G-netwerken. Ongeveer de helft van Europa heeft ook de beschikking over een 3G-netwerk.

Webwereld