Interessant:

Voorstel voor downloadheffing op internettoegang

nieuws 26 januari 2007 om 13:03

Politieke partijen PvdA en CDA overwegen om een downloadheffing op internet-abonnementen in te stellen. Volgens PvdA Tweede Kamerlid Marijn van Dam moeten platenmaatschappijen accepteren dat er muziek wordt uitgewisseld via het internet, een downloadheffing zou dan als financiële compensatie dienen. Er bestaan in Nederland al heffingen op blanco datadragers, zoals lege cd's en dvd's.

Van Dam zette zijn plan uiteen in een interview met nieuwssite NU.nl. Volgens het Kamerlid de strijd om online muziekuitwisseling tegen te gaan een verloren strijd. De populariteit van p2p-programma's bewijst volgens Van Dam dat het opleggen van kopieerbeveiligingen niets uithaalt. Op het moment dat de bescherming of bestrijding slimmer wordt, wordt direct ook de techniek om muziek uit te wisselen slimmer.

Om platenmaatschappijen en muzikanten tegemoet te compenseren voor geleden verliezen stelt Van Dam een downloadheffing op internetabonnementen voor. Dit voorstel heeft niet alleen de steun van de PvdA, ook het CDA ziet wel wat in een downloadheffing. CDA'er Vroonhoven stelt wel als voorwaarde dat een dergelijke heffing alleen ingevoerd kan worden, als het downloaden van muziek ook gratis is.

Plannen om heffingen in te voeren zijn altijd omstreden, een plan om een heffing van 25 euro op mp3-spelers op te leggen werd onlangs door de Minister van Justitie tegengehouden.

NU.nl